Memorialul „Virgil Stoian (Ghilă)” ediția a II-a 2017 organizat la Mănăștiur, un mare succes în promovarea folclorului din zona Făgetului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul  reprezintă comori inestimabile ce definesc poporul român, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în pofida scurgerii timpului. Acestea sunt documente grăitoare privind istoria şi cultura acestor locuri. Imensul tezaur folcloric din zona Făgetului, din zona Banatului, din toată țara constituie o componentă valoroasă, o moştenire de preţ pentru noi toţi, cei care trăim pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu.

Memorialul „Virgil Stoian (Ghilă)” ediția a II-a 2017, organizat la Mănăștiur în data de 16 iulie 2017, de către Primăria Comunei Mănăștiur, familia Stoian din Mănăștiur și de către maestrul coregraf Dumitru Răduțiu, în Parcul Central al Comunei Mănăștiur a avut un real succes în promovarea folclorului, a portului popular din zona Făgetului, atât prin dansurile populare, cât și prin interpretarea cântecelor populare, atât de dragi publicului spectator, prezent în număr foarte mare la manifestare.

La acest apreciat eveniment memorial au evoluat peste 20 de soliști, în special tineri interpreți, iar ca invitați speciali, au încântat publicul spectator Andreea Dragoman, cu cântece populare din zona Banatului precum și Mircea Cârțișorean, interpretând cântece populare ardelenești .

Publicul foarte numeros, prezent în Parcul Central din Mănăștiur, printre care și foarte mulți pensionari, a fost încântat de modul de organizare, de programul desfășurat cu această ocazie, de muzica de calitate care le-a încântat auzul, fiind pe placul tuturor, mai ales că timpul a fost foarte frumos pe toată durata evenimentului, iar cine a dorit, a putut servi tradiționalii mititei, bere, precum și sucuri sau dulciuri pentru copii.

Evenimentul a început cu frumoasa paradă a portului popular, care a etalat costume tradiționale de o frumusețe rarăîncepând cu formația de dansuri populare maghiare din Dumbrava, urmată de Ansamblul folcloric”Făgețeana” din Făget și Ansamblul folcloric „Busuiocul” din Mănăștiur, fiind urmat de cântecele populare interpretate de soliști care au fost îndelung aplaudați de către publicul spectator.

Dintre interpreții consacrați, au evoluat cu mare succes: Ionică Beschiu, Daiana Chișozan, Nicolae Brânzei, Lavinia Lucian, Adriana Scorobete,  Alexandru Panțoni, Florin Olariu, Florin Todor, Denisa și Dorinel Gavriluț Pârvoni, Ioana Olteanu, precum și invitații speciali Andreea Dragoman și Mircea Cârțișorean, coregrafia pentru ansamblurile folclorice „Făgețeana” din Făget și „Busuiocul” din Mănăștiur fiind semnată de către maestrul coregraf Dumitru Răduțiu, care s-a implicat cu succes și în organizarea memorialului, alături de Primăria Comunei Mănăștiur și familia Stoian.

Din cadrul Ansamblul folcloric „Busuiocul” din Mănăștiur, a evoluat cu succes o tânără speranță a cântecului popular, Beatrice Mitru, iar din Lugoj a interpretat tânărul Adrian Ioan Drăgoi, care a fost și el foarte apreciat de publicul spectator.

Cel mai tânăr interpret din cadrul evenimentului desfășurat la Mănăștiur a fost Luca Coșăreanu, în vârstă de numai 7 ani, și acesta fiind aplaudat îndelung de publicul foarte încântat de spectacol.

Ansamblul folcloric”Făgețeana” din Făget se pregătește pentru a patricipa la un alt eveniment important, și anume „Ziua Aviației”, care va avea loc în comuna Traian Vuia, în dimineața zilei de 22 iulie 2017. De asemenea, la începutul lunii august 2017, ansamblul va evolua timp de o săptămână în cadrul unui turneu pe litoralul românesc, unde vor fi prezentate portul tradițional și dansurile populare din zona Făgetului.

„Prin tot ceea ce facem, încercăm să menținem tradițiile, portul, obiceiurile și cântecele dragi din zona Făgetului și în special suntem foarte interesați să promovăm tineri interpreți, atât soliști, cât și dansatori, care să ducă mai departe aceste tradiții atât de valoroase în tezaurul folcloric românesc”, a declarat pentru Actualitatea, maestrul coregraf Dumitru Răduțiu.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.