Membrii Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj s-au reunit pentru a 24-a oară în vederea sărbătoririi Rugii Mici

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Membrii Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj, singura de acest fel din ţară, care continuă tradiţia breslelor vechi de meseriaşi, s-a reunit vineri seara, la Restaurantul Gasthaus, pentru a sărbători cea de a 24-a întâlnire prilejuită de avanpremiera Rugii Mari.

La eveniment au participat oficialităţi locale, primarul Francisc Boldea, fostul deputat Sorin Stragea, consilierul local Ioan Barboni, consilerul judeţean Nicu Bădina, cărora li s-au alăturat membrii corporaţiei, dar si puternica breaslă a presei.

Întâlnirea a fost binecuvântată de părintele paroh Cristian Cerbu, după care, prof. Flavia Rosana Căpraru, preşedinta Asociatiei Fusion of Arts (FOA), a înmânat din partea lui Giovanni Maggi, preşedintele Academiei Citta di Roma, o diplomă de merit preşedintelui Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj, Vasile Belinţan, care a mulţumit pentru onoarea care i s-a făcut şi cu modestia-i caracteristică a spus că meritul revine întregii corporaţii, nu numai lui.

„Azi, 11 august, noi, meseriaşii, ne-am întâlnit conform unei mai vechi tradiţii, aşa o făceau înaintaşii noştri, să serbăm Ruga Mică, cu două, trei zile înainte de Ruga Mare, păstrând şi conservând în acest fel o  datină străbună. Ei se întâlneau la Birtul Meseriaşilor, luau pălăria naşului rugii trecute, în care introduceau bileţele cu numele celor mai pricepuţi meseriaşi, fie că erau măcelari, tăbăcari, cojocari etc., din care se trăgea la sorţi numele naşului rugii. Tot aşa şi noi ne întâlnim în vederea organizării rugii. Şi iată că o facem de 24 de ani încoace, fără întrerupere. Deci, vă invităm să participaţi cu toţii la rugă, care va avea loc marţi (15 august – n.a.), când noi, meseriaşii, vom deschide ruga prin efectuarea înconjurului bisericii, purtând în frunte steagul meseriaşilor”, ne-a declarat Vasile Belinţan, aflat în fruntea corporaţei de ani buni, dând dovadă de multă pricepere, implicare, dăruire, hărnicie şi pasiune.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.