Mașini noi sau rulate? Iată ce să alegi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jfzdl

Una dintre cele mai dificile dileme pentru care orice șofer găsește cu dificultate un răspuns este legată de alegerea noii mașini pe care să o achiziționeze. Pe de o parte, există tentația achiziționării unui automobil nou care beneficiază de garanție, revizii gratuite pentru o perioadă și alte multiple avantaje – dar care nu se încadrează aproape niciodată în bugetul disponibil – și alegerea unui automobil rulat. În schimbul unui compromis legat de un anumit rulaj, o asemenea mașină poate oferi un raport preț-calitate chiar interesant.

Așadar, ce să alegi: un autoturism nou sau unul deja folosit? Vei descoperi mai jos câteva răspunsuri.

Achiziționarea unui automobil rulat

Avantaje

Cel mai mare beneficiu este legat de prețul avantajos la care pot fi achiziționate,de exemplu, auto rulate Mercedes – cele mai căutate modele de pe piața românească. Practic, prin acceptarea unui compromis minim legat de un număr de kilometri parcurși anterior, achiziționezi un automobil aproape nou, pentru o fracție din prețul mașinii noi.

Un automobil rulat, cumpărat de la un dealer specializat, poate veni la pachet și cu avantajul unei garanții și a unei revizii gratuite, mașina fiind verificată în prealabil (atât fizic, cât și din punct de vedere al istoricului de service). Aceasta ar putea fi chiar probată pentru o perioadă limitată de timp și returnată dacă nu satisface pe deplin.

Un alt avantaj ține de prețul de revânzare, care nu va suferi o depreciere semnificativă, așa cum este cazul la automobilele noi. În plus, există beneficiul timpilor de livrare: în cazul automobilelor rulate, acestea sunt deja pe stoc și pot fi preluate de îndată ce actele au fost finalizate, pe când la automobilelor noi perioada de așteptare poate fi însemnată.

Dezavantaje

Cel mai mare dezavantaj ține de fiabilitatea automobilului rulat – indiferent prin câte verificări trece sau cât de bine a fost întreținut, cumpărătorul își asumă riscul de a folosi ceva despre care nu știe exact cum a fost utilizat. În plus, în pofida ofertei extrem de mari de modele, culori și opțiuni, cel mai probabil automobilul ales nu va avea culoarea preferată sau extraopțiunile dorite. Așadar, în calitate de cumpărător trebuie să accepți un astfel de compromis, nefiind posibilă configurarea mașinii după dorința ta – poți apela, eventual ulterior, la servicii specifice, precum vopsire, colantare etc.

Cumpărarea unei mașini noi

Avantaje

Chiar dacă plătești un preț semnificativ mai mare decât pentru un automobil rulat, senzația de nou și aspectul impecabil pot face toți banii. În acest caz, cel mai probabil cauți aspect la superlativ, accesul la ultimele tehnologii și afirmarea statutului în societate.

Un alt avantaj este posibilitatea de a configura mașina până în cele mai mici detalii, precum și de a adăuga extraopțiunile dorite – este unul dintre principalele motive pentru care cumpărătorii aleg să cumpere autovehicule noi.

Foarte important este și faptul că automobilul nou beneficiază de garanție și de un număr de revizii gratuite, ceea ce înseamnă o perioadă extinsă de utilizare, fără a avea grija foarte posibilelor defecțiuni sau nevoia efectuării reviziei contra-cost.

Dezavantaje

Achiziționarea unui automobil nou nu avantajează cumpărătorul pentru că, în eventualitatea unei revânzări, prețul scade dramatic: minim 20-25% după doar un an de utilizare și până la 50-55% după doar trei ani de utilizare.

Un alt motiv pentru a nu opta pentru un automobil nou este timpul lung de așteptare pentru livrarea mașinii, mai ales dacă lista de extraopțiuni este lungă. Este foarte posibil ca mașina să nu poată fi pregătită rapid, așadar durează – uneori destul de mult – până ce aceasta este fabricată. În plus, dacă fabrica este în afara țării, se adaugă o altă perioadă de așteptare până ce va fi livrată.

Ce să alegi? Opțiunea depinde, în mare parte, de bugetul alocat acestei achiziții. Dacă este un generos și ajustabil, opțiunea unui automobil nou este cea mai bună. Dacă, însă, bugetul este limitat, cea mai bună mașină pe care o poți achiziționa este una rulată. Pe de altă parte, dacă dorești să utilizezi mașina pentru o perioadă îndelungată, atunci cea mai bună opțiune este automobilul nou, dar dacă ai obiceiul să schimbi des mașinile, opțiunea second hand este cea mai indicată.

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.