Marina Ovsianikova, jurnalista care a protestat în direct față de invazia rusă din Ucraina, eliberată și amendată

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După ce a intrat în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct, purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”, cri-ticând astfel invazia rusă din Ucraina, Marina Ovsianikova a fost de negăsit aproape 19 ore.

Aceasta a fost reținută de poliție imediat după gest, dar avocații grupurilor pentru drepturile omului au declarat pentru The Washington Post că nu au putut să o localizeze pe producătoarea postului tv Pervîi Kanal (Canal 1).

Ulterior, pe rețelele sociale a apărut marți după-amiază o poză cu ea, însoțită de un avocat, așteptând să fie judecatăla Tribunalul Ostankino din Moscova.

Marina Ovsianikova a fost eliberată, scrie Reuters, dar a fost amendată cu 30.000 de ruble. La ieșirea din tribunal, ea a declarat că mulțumește tuturor pentru sprijinul acordat gestului său.

Cu toate acestea, protestul ei la televizor este încă subiectul unei anche-te penale separate în temeiul noii legi care interzice răspândirea „știrilor false” despre armata Rusiei.

Jurnalistul Kevin Rothrock a postat pe twitter o fotografie cu Marina Ovsianikova, alături de un om recomndat ca fiind avocat.

Poza este însoțită de o postare de pe un canal de Telegram. La rândul său, Will Vernon, producător principal la secția BBC News din Moscova, a postat aceeași poză pe twitter.

Comitetul de Investigații al Rusiei a început „un control pre-investigație” împotriva Mariei Ovsianikova din cauza acuzațiilor de „intrare prin efracție în studio”.

Marina Ovsianikova este o angajată a Pervîi Canal, cel mai popular canal TV din Rusia, un proiect mass-media rus independent pentru drepturile omului care vizează combaterea persecuției politice.

James Cleverly, un ministru junior la Ministerul de Externe al Marii Britanii, a declarat marți pentru BBC News că Regatul Unit este „îngrijorat” pentru siguranța ei.

Într-un videoclip înregistrat anterior şi publicat de OVD-Info, Marina Ovsianikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean şi mama ei de origine rusă, nu poate vedea cele două ţări ca pe inamici.

Protestul ei personal a fost salutat în întreaga lume ca un act de rezistență periculos.

Marile publicații internaționale au relatat pe larg despre acest episod rar de disidență în Rusia și unele ziare i-au pus fotografia chiar pe prima pagină.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.