
Corurile de Copii ale Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, laureate cu Marele Premiu
Constantin-T. STAN
Aflată sub direcția artistică a unor importante personalități de pe marea scenă a artei interpretative europene (pianista Luiza Borac și violonistul Florin Paul), acompaniați de pianista Shih-Yu Tang și violonistul Sorin Dumitru, de la Musikschule din Konstanz (Germania), ediția I a Festivalului-Concurs Internațional de Muzică Modernă și Contemporană (28-30 iunie 2023), închinat unui geniu al muzicii europene de avangardă, lugojeanul György Kurtág, s-a situat, în privința componenței juriului și a valorii competitorilor, în zona excelenței.
Din motive întemeiate (imposibilitatea asigurării cazării membrilor juriului din străinătate), competiția s-a desfășurat în exclusivitate în format online, concurenții (secțiunile pian, vioară, muzică de cameră și ansamblu coral) postându-și înregistrările pe YouTube privat și transmițându-le membrilor juriului, prin formularul online de înscriere, pe adresa de e-mail a concursului.
Logistica a fost asigurată de Asociația pentru Cultură Bănățeană (prezidată de prof. univ. dr. habil. Lucian-Emil Roșca, director de proiect și membru al comisiei de jurizare alături de subsemnatul), instituție cofinanțatoare, prin intermediul căreia a fost accesat generosul fond al proiectului acordat de Primăria Lugoj.
Din componența juriului au mai făcut parte conf. univ. dr. Carmen Manea (Universitatea Națională de Muzică din București, dr. Andreea Kiseleff (Radio România Muzical), prof. Claudia Crețiu (apreciata și performanta dirijoare lugojeană), pianista Shih-Yu Tang și violonistul Sorin Dumitriu (Musikschule din Konstanz, Germania), prof. Florin-Nicolae Șincari (Colegiul Național „Regina Maria” din Timișoara) și prof. Ana Šinković, de la Școala de Muzică „Josif Marinković” din Vârșeț, Republica Serbia.
Inițiatorii și managerii evenimentului (Constantin-T. Stan și Lucian-Emil Roșca), inedit în cronologia festivalieră lugojeană, și-au propus omagierea maestrului György Kurtág, cel mai titrat compozitor contemporan, Cetățean de Onoare al orașului natal, și inițierea unui nou concept repertorial, prin primenirea șablonardelor repertorii și aducerea în prim-plan a muzicii secolelor XIX-XXI, apropiată „omului recent”.
Împlinirea proiectului inițial, care viza prezența la Lugoj a unor personalități de prim rang, ar fi contribuit la o deplină mediatizare culturală a orașului muzicii, prin organizarea unor masterclass-uri, concerte, recitaluri. Prezența Luizei Borac, rezidentă la Hanovra (Germania), laureată a Concursului Internațional „George Enescu”, posesoarea unui prestigios premiu BBC pentru promovarea creației lui George Enescu și Dinu Lipatti, promotoare a creației lui Constantin Silvestri, și a lui Florin Paul, corifeu al violonisticii europene, unul dintre cei mai apreciați interpreți ai muzicii bachiene, laureat al unor pretențioase competiții internaționale, un adevărat ambasador al burgului nostru, ar fi conferit strălucire evenimentului.
Au fost prezenți, la cele patru secțiuni (pian, vioară, muzică de cameră și ansamblu coral pentru copii – în premieră la un concurs de profil lugojean), concurenți de un elevat nivel interpretativ din România (Lugoj, Caransebeș, Timișoara, Petroșani, Târgu Jiu, Alba Iulia, Brașov), Germania (Hanovra) și Republica Moldova (Soroca, Orhei și Chișinău). Un consistent fond de premiere a fost pus la dispoziție de Primăria Lugoj, căreia i s-au alăturat prestigioase instituții private și publice: Rotary Club (care a acordat Marele Premiu celor două corale de copii ale Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, dirijate de Claudia Crețiu), Biserica Reformată Lugoj (Premiul Special „György Kurtág”, acordat pianistei Anastasia Glowienka, eleva Luizei Borac de la Musikschule din Hanovra), Protopopiatul Ortodox Român Lugoj (un premiu special acordat Corului de Copii „Floralia” al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Caransebeș, dirijat de prof. Maria Ponețchi), Radio Timișoara (premii speciale decernate Corului „Belcanto” al Școlii de Arte „Eugeniu Coca” Soroca, Republica Moldova, ansamblu dirijat de prof. Ludmila Samarin, și pianistului Godja Iosif-Daniel, de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj, elevul prof. Claudia Crețiu, periodicul „Libertatea” din Pancevo, Republica Serbia (Corul de Copii „Axios” din Orhei, Republica Moldova, dirijat de prof. Anghelina Usatîi, și Antonia-Bianca Muntean, de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, eleva profesoarei Vera Zelenscaia), revista „Actualitatea muzicală”, prestigioasa publicație a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (violonista Lois Muntean, de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, eleva prof. Maria-Cristina Dan.
Managerii Festivalului-Concurs, omagiu adus marelui creator contemporan György Kurtág, deopotrivă tradițiilor Lugojului cultural, privesc cu optimism spre viitor, cu speranța că ecourile generate vor reverbera, prin dimensiune axiologică, în importante centre muzicale naționale și europene.
Lasă un răspuns