Marele lingvist Iosif Popovici, acuzat de hărțuire sexuală în urmă cu aproape un secol (1)

Constantin-T. STAN

Se pare că un flagel bântuie mediul universitar românesc, o molimă ce anunță Apocalipsa: hărțuirea sexuală a studentelor. Ce-i drept, unele tinere pot fi provocatoare, chiar libertine în comportament, ținutele lor pot fi prea lejere, stârnind privirile unor indivizi slabi de înger și stimulându-le apetitul sexual îndelung refulat, pe fondul unei senzualități excesive, dar faptele sunt incriminate penal, iar moralmente nu există nicio scuză.

Efectele unor traume psihice, o educație labilă în familie, în copilărie și adolescență, senzualitatea excesivă, pe fondul unui libido scăpat de sub control, generează fantezii erotice, adevărați monștri. Sau, dacă vreți, sunt împre-jurări care oferă Necuratului, ce stă ceas de ceas de veghe, la pândă, temeiuri să acapareze ființele supuse, cu naivitate, greșelilor omenești.

Personajele incriminate în ultimul timp (Bulai, Pieleanu și câți or mai fi), persoane cu o anumită aură profesională câștigată, poate, pe merit, extrem de vizibile în spațiul public, sfătoase, inteligente, locvace și cu un aer bonom, s-au dat iremediabil în stambă, stârnind oprobriul comunității. Mărturiile fetelor abuzate, incriminatorii, fără putință de tăgadă, nu prea lasă loc unor circumstanțe atenuante.

Așa cum plagiatul, o altă molimă care a cuprins cele mai selecte medii, are o îndelungată istorie (să ne amintim de procesul în care era implicat Caragiale), fenomenul hărțuirii sexuale nu face excepție.

Un personaj care poartă, de aproape un secol, diadema de absolvent de Sorbona, reputat lingvist cu anvergură europeană, Iosif Popovici (1876-1928), bănățeanul nostru născut în satul Cliciova, fiul parohului ortodox al așezării, a avut parte de un scandal asemănător. Licențiat în filologie la Paris, unde a urmat și cursuri de fonetică experimentală, doctor al Universității din Viena și docent al Almei Mater budapestane, fondator al catedrei de slavistică la Univer-sitatea din Cluj, Iosif Popovici a fost implicat într-un neplăcut și nedorit episod de hărțuire cu conotații sexuale.

Într-o serie de articole publicate în presa interbelică timișoreană, la câțiva ani de la Marea Unire  1924 (infor-mații preluate și comentate în periodicul lugojean „Sionul românesc”, organul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj), au apărut relatări despre un scandal iscat cu prilejul examenului profesorilor minoritari, președintele comisiei examinatoare, numit de Ministerul Instrucțiunii, fiind universitarul clujean Iosif Popovici.

Examenul fiind trecut cu brio, cu calificativul Foarte bine, doar de două călugărițe unite și un preot catolic, președintele comisiei, vădit nemulțumit, a proferat injurii și insulte, făcând glume neavenite, vulgare, pe seama măicuțelor, cu intenția (în opinia presei) de a se răzbuna pentru insuccesul preoților ortodocși.

Sunt oferite și câteva exemple cu atacurile verbale la adresa călugărițelor: „Cum ai căuta dumneata să mă cuce-rești pe mine?”, interogație după care magistrul lingvist a și gesticulat obscen și a continuat să formuleze întrebări intime, personale, care nu aveau nicio legătură în contextul respectiv. Intimidată, o călugăriță, întrebată unde s-a născut, a răspuns „Am născut…”, la care Popovici a ținut o lungă prelegere despre interdicția călugărițelor catolice de a procrea, atrăgând atenția, în acest sens, și maicii superioare. Episodul a fost relatat și de Avram Imbroane în coloanele periodicului „Banatul românesc”, care însă, ca bun ortodox, a prezentat în mod personal faptele, în defavoarea celor cu calificative maxime.

Redactorii de la „Sionul românesc” și-au exprimat însă indignarea, dezaprobând practicile șefului comisiei (considerate mojicii), în măsură să compromită instituțiile de stat, solicitându-se o anchetă și din partea autorităților bisericești. Ca urmare a celor petrecute, a fost demarată o anchetă ministerială, în prezența împricinatului, care, între timp, a acționat în judecată, pentru calomnie, periodicele care au cutezat să relateze cazul, împotriva redactorului de la „Sionul românesc” fiind redactat de către procuratură un rechizitoriu. Întâmplarea a trezit ecou și în presa de expresie germană.

Iată ce se scria despre speță în periodicul „Schwäbische Volkspresse”: „Ținuta comisarului ministerial Iosif Popovici a devenit o adevărată tortură. În urma reclamațiunii administratorului apostolic, dl ministru al Instrucțiunii a ordonat în toamnă o anchetă, care însă nu a dus la deplina lămurire a lucrului. După această anchetă, Dr. Kräuter a dat o jalbă la ministrul Instrucțiunii, prin care ia asupra sa răspunderea pentru atacurile îndreptate prin presă împotriva dlui comisar ministerial, ca să poată dovedi înaintea judecătorilor nepărtinitori că afirmațiile formulate prin presă  anume prin «Schwäbische Volkspresse»  sunt adevărate, iar atacurile împotriva comisarului ministerial sunt îndreptățite”.

La ordinul ministrului Instrucțiunii, procurorul de caz a inițiat procedura împotriva ziarelor incriminate prin acuzația de calomnie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.