Mare scandal mare în politica locală. „Mai marii” de la București au făcut praf și pulbere o filială liberală

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Mare scandal mare în politica românească. Demiterea conducerii liberale timișene ține de câteva săptămâni prima pagina a presei naționale. În numele unei stabilități politice „la nivel de țară”, „mai marii” de la București au reușit să facă praf și pulbere o filială liberală județeană, care, culmea, deținea și postul de președinte al Consiliului Județean. Și asta cu mai puțin de 10 săptămâni înainte de alegerile locale și europarlamentare…

Nu stau să critic sau să laud decizia luată la nivel de conducere națională a PNL în ceea ce privește filiala județeană a partidului.

E treaba lor, în definitiv, cum își „gospodăresc” partidul. Singurul lucru care mă interesează este cum va fi afectată politica lugojeană de acest fapt. Și aici ar cam fi ceva de scris.

Bucurie mare în tabăra liberală lugojeană, aia adversară lui Alin Nica, la aflarea veștii că liderul liberal a fost demis. Ba chiar și o parte a presei locale a sărit în sus de bucurie. Ce mai, ziua de marți, 26 martie 2024, ziua demiterii președintelui PNL Timiș, a fost sărbătorită de unii mai ceva ca Revelionul.

Chiar dacă nu au adus-o pe Ruby să le vorbească, s-a simțit un „vibe” de sărbătoare prin anumite birouri ale Primăriei. Unii ziceau că au fost și artificii, dar eu cred că s-au auzit doar dopurile de la șampanie…

Teoretic, beneficiarul acestei decizii luate de PNL pentru a mulțumi PSD-ul aliat este Claudiu Buciu, primarul demis al Lugojului. Disputa mai veche a acestuia cu Alin Nica i-a adus, acum aproape 3 ani, pierderea șefiei filialei lugojene. Ba mai mult, noua conducere lugojeană se pregătea chiar să-l excludă din PNL. Și Buciu știa acest lucru.

Așa că, pentru a părea plin de demnitate, și-a anunțat candidatura ca „independent” pentru funcția de primar al municipiului Lugoj, pentru alegerile locale din 2024.

Dar aceasta nu era decât singura variantă pe care o mai avea la acel moment. În momentul de față, lucrurile s-au schimbat radical. Anumite uși, care păreau ferecate pentru el definitiv, au început să se întredeschidă…

Scandalul dintre Buciu și Nica nu a fost „în numele” orașului Lugoj, cum a lăsat fostul primar să se înțeleagă.

A fost doar unul strict de interes politic. După pierderea alegerilor locale din Timișoara, Alin Nica i-a „executat” la nivel de partid pe Nicolae Robu și pe Alin Popoviciu.

Exact cele două personaje care au sprijinit ascensiunea în PNL a lui Claudiu Buciu. Și fostul primar lugojean, chiar dacă știa că faptele lui vor afecta zdravăn viitorul întregului municipiu, plin de empatie pentru cei doi, a rupt orice fel de legătură cu președintele Consiliului Județean Timiș.

Și uite așa, în urma unei răfuieli politice, ne-am trezit fără niciun sprijin de la Consiliul Județean. Un fapt negativ, cu urmări care se văd și cu ochiul liber, când te plimbi la pas prin oraș.

Cel mai probabil, schimbarea lui Nica îi va repropulsa cariera politica lui Claudiu Buciu. Mai mult ca sigur că va redeveni opțiunea liberală pentru postul de primar din partea PNL, la alegerile din iunie.

Nu cred că ar fi capabil să rateze o asemenea oportunitate. Una e să te prezinți de unul singur în fața lugojenilor și alta e să ai lângă tine o „echipă” politică. Cel mai greu îi va fi să promoveze pesedeul hulit cu mult zel acum 4 ani. Va trebui să o facă pentru alegerile județene și europarlamentare. Dar s-au văzut lucruri mult mai greu de crezut că se vor întâmpla în politica românească decât asta.

Problema este că nu întotdeauna „socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg”. Dacă Buciu nu ar fi fost cel care a condus orașul în ultimii 4 ani, da, ar fi fost un avantaj enorm pentru el susținerea unui partid. Dar el este fostul primar de drept al orașului și actualul conducător al urbei (am încercat să nu folosesc sintagma ultra idioată de „primar ales”…). Așa că lumea îl va vota sau nu pentru ce a făcut el cu adevărat în acești patru ani și nu pentru apartenența la un partid sau altul. Și asta s-ar fi întâmplat și dacă ar fi candidat din partea alianței PSD-PNL (PSD-ul a știut asta, de aceea au exclus complet această variantă). Așa că, i-aș sfătui pe „fanii” fostului primar să trateze cu moderație schimbarea lui Nica de la județ și posibilitatea ca Claudiu Buciu să redevină opțiunea liberală pentru alegerile din iunie de la Lugoj.

La aceste alegeri, fostul primar lugojean își cară în spate „realizările” din ultimii patru ani. DACĂ va reuși să convingă lugojenii că ele au fost lucruri cu adevărat bune, va câștiga, indiferent dacă e independent sau reprezentantul vreunui partid.

DACĂ nu va reuși să-i convingă, lugojenii nu-l vor mai alege, oricare ar fi forma în care se va prezenta la alegeri, independent, din partea unui partid sau chiar din partea unei alianțe.

La alegerile locale întotdeauna s-a votat omul, nu partidul. Și sunt mai mult decât convins că așa se va întâmpla și anul acesta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.