Mănăstirea Luncanii de Sus se află în pericol de dărâmare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mănăstirea Luncanii de Sus din comuna Tomeşti se află într-o stare critică, a început să se încline, din cauza pământului care se mișcă, iar Mitropolia Banatului încearcă să o salveze.

ÎPSS Ioan a declarat, luni 14 februarie, că mitropolia implementează un amplu proiect de salvare a acestui important obiectiv religios.

„Am început lucrările de consolidare a mănăstirii, iar anul acesta sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă facem rost de fonduri, să finalizăm proiectul. Chiar astăzi a fost maica stareță la mine și am discutat. Avem depuse proiecte de finanțare, fiindcă pănă acum am lucrat din fonduri proprii. O vom salva”,

a spus ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

„Cu voia Domnului, este nevoie  a fi strâns un fond de urgență de circa 35 mii euro. Atât ar costa ridicarea ei și renovarea postamentului”,

spune Ovidiu Petrescu, un credincios din Timișoara.

Aşezată într-un loc pitoresc aparte, înconjurată de pădurile ce acoperă Munţii Padeşului, Mănăstirea de la Luncanii de Sus – cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pe 21 mai – este zidită pe unul din versanţii muntelui străbătut de râul Bega, la aproximativ un kilometru de drumul ce face legătura între localităţile Româneşti şi Luncanii de Sus.

Este un loc care, prin liniştea şi frumuseţea lui, odihneşte şi înalţă spiritual. Mănăstirea Luncanii de Sus a fost înfiinţată în 2001 cu binecuvântarea ÎPS mitropolit Nicolae, mai întâi ca schit.

Piatra de temelie s-a pus de către P.S. episcop Lucian al Caransebeşului, pe vremea când era episcop vicar la Timişoara, la 12 august 2001.

Biserica, la fel ca întreg aşezământul, este din lemn şi impresionează prin dimensiunile sale. Alte lucrări de construcţie s-au desfăşurat între anii 2001-2006.

Mănăstirea are şi o gospodărie proprie. Cine poate oferi sprijin pentru consolidarea Mănăstirii Luncanii de Sus poate suna la telefon 0768.406.708 și poate discuta direct cu conducerea lăcașului.

Alina Dana OLAR

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.