Augustin BERCEAN
Entuziasm maxim la anunțarea proiectului de buget propus de către Primăria Lugoj, pentru anul 2023. Finanțările obținute prin PNRR, mai ales cea a noului corp de clădire a Spitalului Municipal, au făcut ca, pentru prima dată în istoria sa, Municipiul Lugoj să depășească proiectul de buget al Consiliului Județean Timiș. Dar parcă mult mai bine ar fi dacă ne-am păstra entuziasmul pentru finele anului, când vom vedea, cu adevărat, cât, cum și ce s-a cheltuit…
Am citit deunăzi proiectul de buget pe care Primăria Lugoj ni-l propune pentru anul 2023. Într-adevăr, cifrele trecute în dreptul cuvântului TOTAL conferă acestuia titulatura de „buget istoric”. Finanțarea „prinsă” de Primărie, cea a construcției noului corp de clădire de la Spitalul Municipal, a plasat acest proiect estimativ cu mult peste cele pe care Municipiul Lugoj le-a avut până acum. Totuși, ar trebui făcute câteva observații.
În primul rând, cifrele pe care ni le prezintă experții Primăriei Lugoj (și aici folosesc cuvântul „expert” în adevăratul lui sens!) sunt estimative. Ele pot exista la nivelul maxim exprimat, sau pot fi mult mai mici. Se poate întâmpla, de exemplu, ca estimările să nu coincidă cu realitatea.
Și să vă explic mai clar. Una dintre principalele surse la buget sunt taxele și impozitele. Nu doar de la persoanele fizice (care este o zonă destul de importantă, totuși) ci mai ales de la instituții, persoane fizice autorizate, etc. Practic, dacă nu se vor colecta în mod eficient aceste taxe și impozite, sumele care vor intra în bugetul local vor fi cu mult mai mici, decât cele estimate.
De aceea există rectificările anuale de buget. Prin aceste rectificări, estimările sunt duse către zona „realului” și, astfel, anumite proiecte cuprinse în buget ori primesc bani în plus, ori, ceea ce se întâmplă cel mai des, primesc mult mai puțini sau chiar deloc. Recunosc, este o explicație foarte „lumească”, deloc de expert, a ceea ce înseamnă o estimare a unui buget.
Și proiectul de buget propus de Primăria Lugoj se bazează, cum e și normal, pe estimări. Dacă în dreptul cuvântului TOTAL este trecută acea sumă istorică, asta nu înseamnă că acei bani se află deja în visteria Primăriei! Sumele necesare finanțării noului corp de clădire de la Spitalul Lugojean nu se află în conturile Primăriei.
Da, sunt șanse mari ca ele să ajungă, pentru a putea fi decontate lucrările, dar asta implică foarte mulți factori (termeni de execuție, calitatea lucrărilor etc). Nu întotdeauna calcului hârtiei a coincis și cu realitatea din teren.
Un bun administrator este acela care estimează cât mai corect sumele care vor forma bugetul și va cheltui eficient banii. La polul opus se găsește cel care estimează eronat atragerea de fonduri și nu reușește să cheltuiască finanțările obținute.
Nu întotdeauna dorințele se și materializează. Ca un mic exemplu: în proiectul de buget pe anul 2021, administrația lugojeană propunea „12 milioane de lei pentru achiziția utilajelor, o parte dintre acestea urmând să fie achiziționate în leasing. (…) vor fi achiziționate: 10 autobuze second-hand, patru microbuze pentru transport școlar, două buldoexcavatoare, trei miniexcavatoare, o volă, un utilaj de curățare a rețelelor de canalizare, un echipament pentru compactarea solului etc.” scria un site local de știri, în 21 aprilie 2021.
Tot din acel articol, am mai aflat că Primăria Lugoj a estimat că „30 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru continuarea de lucrări rămase nefinalizate, dar contractate de fosta administrație, și încă 30 de milioane pentru investiții noi. Aici, primarul a dat exemplu reabilitarea rețelelor de apă, realizarea branșamentelor, continuare lucrărilor la PRO Arte, reabilitare pasajul pietonal Mocioni etc.” Câte dintre toate acestea s-au întâmplat cu adevărat? Mai nimic, dacă e să fim corecți…
Cel mai corect ar fi ca, la finele acestui an, când se încheie execuția bugetară, să luăm acest proiect de buget și să-l comparăm cu bugetul real.
Dacă nu vor exista mari diferențe, da, atunci putem să lăudăm modul în care a fost gândit acest buget „istoric”. Nu zic că nu merită felicitări actuala administrație a orașului pentru sumele de bani obținute din finanțările din PNRR, cele care fac ca acest proiect de buget să arate așa „istoric”, dar sper să le merite și la finalul anului…
Lasă un răspuns