Lugojeanul Ioan Manzur, locul doi la Festivalul de poezie în grai Tata Oancea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

De curând, la Bocşa, a avut loc tradiționalul Festival de creaţie şi interpretare a poeziei în grai „Tata Oancea”, ajuns la cea de-a 40-a ediție, organizatori fiind Primăria și Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură Bocșa, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și al Asociației „Pe urmele lui Tata Oancea”, Timișoara.

Manifestarea s-a desfășurat pe două secțiuni, creație și interpretare, unde au participat atât copii cât şi adulți. La secțiunea creație au participat creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor.

Prin această manifestare organizatorii aduc un omagiu poetului şi omului de cultură Petru E. Oancea (1881-1973), cunoscut sub pseudonimul Tata Oancea, unul din cei mai de seamă creatori de literatură dialectală, editor şi redactor al revistei VASIOVA (1929-1947).

Deschiderea oficială a secțiunii pentru adulți, a fost urmată de vizionarea filmului documentar Tata Oancea, de Vasile Bogdan şi o masă rotundă pe tema “Literatura Dialectală”. La acest festival au participat şi doi lugojeni: “veteranul” Ion Peia şi Ioan Manzur.

Deşi la prima participare la acest prestigios festival, spre lauda lui, Ioan Manzur a obţinut premiul al doilea. Menţionez că el a apărut într-un volum colectiv cu nominalizaţii pentru premiile celei de a V-a ediţii a concursului de literatură dialectală bănăţeană “Marius Munteanu” alături de alți şapte autori: Gheorghiţă Brebenar, Florina Colgia, Todor Groza Delacodru, Cornel Dragoescu, Radu Tolcea, Ioan Vodicean şi Ioan Văcariu.

Deşi scrie cam de multişor, Ioan Manzur s-a luat în serios mai încoace, aceasta neîmpiedicându-l să recupereze. Pentru o mai bună informare a cititorilor noştri, vă aducem la cunoştiinţă că în vitrina cu trofee a Manzurului stau premiile individuale, dar şi cele colective obţinute alături de colegii săi alcătuitori ai Cercului Rebusist EVRIKA, cerc care în luna octombrie 2016 a împlinit 33 de exitenţă.

Deşi premiile sunt foarte multe şi valoroase, în vitrină îşi au un loc rezervat şi premiile literare. Primul pas a fost făcut. Îi urăm succese pe cele două planuri, literar şi rebusistic, acum, la anul şi… La mulţi ani!

Mircea ANGHEL

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.