Lugojeanca Anamaria Pintea a participat la un ultramaraton de 250 de km în munții Buzăului

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Denisa GREGA 

Ultramaratonul este o cursă specială, așa cum îi spune și numele. Dacă la maraton sportivii trebuie să alerge în jur de 42 de kilometri, ultramaratoanele încep de la 100 de kilometri și se pot desfășura pe distanțe de-a dreptul amețitoare. Este și cazul ultramaratonului care a avut loc la Buzău în acest an, Ultra Race România. Cursa, care s-a desfășurat între 11 și 17 august, s-a întins pe o distanță de 250 de kilometri.

Împărțită pe 6 etape, cu o zi de pauză între etapele 4 și 5, Ultra Race România a adunat la start 12 competitori din patru țări. Printre participanți s-a numărat și Anamaria Pintea, o lugojeancă stabilită la București, care a făcut o pasiune pentru alergat. Anamaria spune că experiența URR a fost ca nicicare alta, punându-i la încercare nu doar fizicul, ci mai ales mentalul.

„De ce? Mereu mi-am dorit să văd cât pot să duc, ca să zic așa, iar cum tot timpul i-am admirat pe ultramaratoniști, în 2021 am decis să îmi fac un cadou de ziua mea și să mă înscriu la această cursă. Cursa a avut 250 de kilometri și o diferență de nivel de 11.000 de metri, prin superbii munți ai Buzăului. A trebuit să ne cărăm totul cu noi, mâncarea, cortul, echipament, haine, iar rucsacul vine cu tine și la deal, și la vale”, ne-a povestit Anamaria Pintea.

Lugojeanca spune că a plecat nepregătită în cursă, deși are în palmares curse de maraton, atât oficiale, cât și reali-zate pe cont propriu.

„Am fost nepregătită fizic pentru cursă. Sunt o alergătoare de șosea, mă descurc pe asfalt plat. Nu prea fug pe munți, mă sperie maxim înălțimile până la un punct în care îngheț de frică și nu mai pot continua dacă mă uit în jos. Nu am fost deloc pregătită pentru cursa de 250 de kilometri. Dar chiar și așa, am terminat-o. Mi-am înfrânt fricile și mi-am doborât limitările. Am mers, m-am târât, am avut zile în care credeam că nu o să mai pot ajunge la sosire în timp, în care fiecare pas a durut și în care am plâns târându-mă cu 2 kilometri pe oră”,

a mai spus Anamaria pentru publicația Lugojeanul.ro, și se întreabă dacă a meritat efortul:

„A meritat să treci prin durere? Absolut da! Știam că URR mă va schimba, doar că nu știam cum. Cursa asta m-a distrus în moduri în care nu credeam că aș putea fi înfrântă, atât mental, cât și fizic. Mi-a sfâșiat miezul în bucăți și l-a pus la loc. M-a făcut să plâng cu lacrimi de disperare totală, să țip, să mă târăsc, m-a dus înapoi în cele mai joase momente ale vieții mele și mi-a dat destul timp să mă gândesc la toate gândurile.

Și apoi mi-a arătat fericirea, mi-a arătat o fericire totală, m-a făcut să realizez cât de departe sunt dispus să merg pentru visele mele, că mă pot împinge dincolo de orice punct de rupere. Nu alergi doar cu corpul, alergi și cu mintea și cu inima, iar mintea umană este un lucru uluitor!

A fost foarte interesant pentru mine să experimentez atât de diferite maxime și coborâșuri, întrucât am vrut doar să mă opresc sau să renunț la cursă de câteva ori, de mai multe ori pe zi – totuși nu am renunțat, doar am pus un picior în fața celuilalt și mi-am făcut drum spre linia de sosire cumva.

Și trecerea acelei linii de sosire a meritat fiecare uncie de durere și suferință îndurată – în mare parte datorită oamenilor care așteaptă la sosire. În fiecare zi, toți – organizatori, voluntari, participanți mă încurajau, mă așteptau la linia de sosire și mă întâmpinau în cele mai uimitoare moduri.

URR m-a făcut să plâng cu lacrimi de bucurie, mi-a dat îmbrățișări de la niște străini care mi-au pus cumva la loc toate piesele rupte, m-a făcut cel mai fericit om din viața asta.

Anamaria spune că cea mai importantă parte a experienței ultramaratonului au fost oamenii din jurul ei, restul concurenților și organizatorii. Lugojeanca spune că, deși a intrat în competiție ca o străină, a plecat de la linia de sosire cu prieteni noi, pe care îi va ține aproape toată viața.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.