La început de an, fiecare concitadin are un firesc orizont de așteptare, monitorizând propunerile decidenților, animatorilor și actorilor culturali, care se vor strădui să le satisfacă gusturile în varii domenii, potolindu-le setea de frumos sau fanteziile gastronomice.
Astfel, unii cetățeni, mai dedați celor lumești, vor număra cu sârg zilele rămase până la festivalurile cu iz de tărie și arome culinare emanate din produse la cazan intens condimentate: vin, răchie (Făgetul era specializat, cu ani în urmă, în licoarea pe bază de prună), papricaș (Buziașul, cu aportul lui Uica Mihai, deține monopolul în materie) și, nu în ultimul rând, banala bere, care alunecă însă bine pe gâtlej combinată cu mioriticii mici.
Evident, toate aceste delicatețuri se vor asorta cu manele și alte muzici adecvate, zgomotoase, languroase și lunecoase ca unsuroasele frigărui, care vor oferi momente euforice participanților.
Există însă și unele minorități cu alte gusturi, Lugojul conservând și perpetuând încă nobile tradiții de odinioară. Pentru reprezentanții acestor minorități, oameni duși pe la locuri sfinte, concerte, spectacole și expoziții, cetățeni școliți, educați și manierați, cei ce veghează la cultivarea frumosului în sufletele încă neatinse și maculate de zgura tentațiilor cotidiene, tot mai vulgare și agresive, vom pregăti un alt soi de delicatețuri:
♦ ediția a V-a a Festivalului „Lugoj Clasic” (inițiat și manageriat de mezzosoprana Aura Twarowska),
♦ cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Coral Internațional „Ion Vidu”, Ziua „George Enescu” (aflat la cea de-a V-a ediție, proiectul, inițiat de subsemnatul în 2012, cu prilejul aniversării unui secol de la primul recital violonistic enescian în urbea noastră, este manageriat printr-o fructuoasă colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Lugoj),
♦ Festivalul Internațional de Teatru (cândva, trupei de teatru a Lugojului va trebui să i se confere statutul de ansamblu profesionist),
♦ Concursul Euroregional de Interpretare Instrumentală „Clara Peia” (proiectul, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, va fi pus în operă de Casa de Cultură a Municipiului, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” și Clubul Copiilor)
și, ca o încununare, la sfârșitul lunii octombrie,
♦ cea de-a III-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”, o manifestare tradițională (care continuă, în alt format, mai vechea competiție tenorală), ce exprimă vocația muzicală cu care a fost hăruit de darnice ursite orașul nostru. La această ediție, organizatorii vor colabora cu Primăria și Consiliul Local din Buziaș, unde va fi omagiată o primadonă a artei lirice românești, Ana Rozsa-Vasiliu.
O agendă extrem de bogată, marcată de profesionalism, care reflectă imensul potențial cultural al Lugojului, cândva capitala culturală a românilor bănățeni.
Un oraș ce poate deveni, într-un viitor apropiat, printr-un efort comun, un reper național și, de ce nu, o viitoare capitală culturală europeană.
Ca în orice domeniu, nu contează mărimea, ci valoarea, competența și performanțele.
Constantin-T. STAN
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns