Lovitură de stat în Turcia. Peste 265 de morţi, după ce o facţiune a Armatei a încercat să preia puterea

Vineri noapte, 15 iulie 2016, în jurul orei 23:00, Armata turcă a informat, printr-un mesaj citit de prezentatoarea postului de televiziune naţional, că a preluat puterea în Turcia, pentru a proteja ordinea democratică şi drepturile omului, însă premierul turc şi preşedintele Erdogan au denunţat o tentativă de lovitură de stat.

O facţiune a armatei turce a încercat o lovitură de stat, a afirmat prim-ministrul turc Binali Yildirim. Podurile de peste Bosfor, din Istanbul, au fost blocate de vehicule militare. Pe străzile din Istanbul şi Ankara s-au auzit focuri de armă, iar un elicopter de luptă a deschis focul asupra unui sediu al Poliţiei.

Şeful Armatei a fost luat ostatic, informează agenţia de stat Anadolu, iar comunicatul emis în numele Armatei nu a fost autorizat de lanţul de comandă. Preşedintele Erdogan, care se afla în vacanţă la Marmaris în momentul evenimentelor, a denunţat lovitura de stat şi a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a sprijini guvernul.

Facţiunea rebelă din armata turcă a anunţat la televiziunea de stat că instituie legea marţială. La scurt timp, televiziunea de stat şi-a întrerupt emisia. Aeroportul din Istanbul a fost închis. Mai mulţi comandanţi de Armată au anunţat public însă că nu susţin lovitura de stat şi au comandat soldaţilor din subordine să revină în unităţi.

Lovitura de stat ar fi fost susţinută de o parte din Forţele Aeriene şi din Jandarmerie, însă o mare parte a Armatei nu s-a raliat, precum Marina, Forţele Speciale sau o parte din infanterie. Liderul facţiunii ar fi fost colonelul Muharrem Kose, cel care a fost demis de curând din funcţia de şef al departamentului juridic al Armatei, a informat agenţia de stat Anadolu, citând surse militare.

SUA a făcut apel la toate părţile implicate în conflict să „sprijine guvernul ales democratic” şi să evite vărsarea de sânge. Există însă morţi şi răniţi printre civili, iar mai mulţi poliţişti au fost ucişi de militari.

Erdogan şi Guvernul de la Ankara l-au acuzat de orchestrarea loviturii de stat pe clericul Fethullah Gulen şi mişcarea sa „gulenistă”. Acesta trăieşte în SUA şi este un adversar cunoscut al lui Erdogan, însă a negat acuzaţiile.

Sâmbătă dimineaţa, situaţia era încă haotică pe străzi, existând încă ciocniri între miile de protestatari pro-Erdogan şi Poliţie pe de o parte şi militarii angajaţi în tentativa de lovitură de stat pe de altă parte, mulţi dintre aceştia predându-se însă. Procurorul general din Ankara a anunţat că cel puţin 265 de persoane au murit în doar în capitala Turciei.

parlament1 parlament2Imagini de la Parlamentul din Ankara, care a fost bombardat în timpul nopţii din aer, de un elicopter, dar şi de tancuri. Aici au fost răniţi 12 poliţişti.

13 soldaţi au fost arestaţi în timp ce atacau palatul prezidenţial din Ankara, informează agenţia Anadolu. De asemenea, soldaţii care preluaseră controlul asupra televiziunii publice au fost arestaţi şi dezarmaţi.

turci

Prezentatoarea Tijen Karas, care a citit mesajul iniţial din partea Armatei, care anunţa că preia puterea în Turcia, a declarat că a fost ameninţată cu arma să citească mesajul: „Am fost ocupaţi. Am fost forţată de bărbaţi înarmaţi care mi-au spus că nu ne vor face rău dacă facem ce ne spun”, a declarat ea, conform CNN.

tv

În Istanbul, oamenii care s-au urcat pe blindatele armatei.

tanc

tanc2

Referitor la evenimentele aflate în curs de desfășurare în Turcia, MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

De asemenea, având în vedere că, potrivit informațiilor disponibile, aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

AL PRESS


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 7040 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.