Liliecii de pe Autostrada Lugoj – Deva vor fi mutați în Peștera Românești

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cei 20 de lilieci din specii comune, neprotejate de lege, care au împiedicat timp de aproape doi ani continuarea lucrărilor pe un sector din Lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, vor fi mutaţi într-o peşteră din judeţul Timiş. Agenţia de mediu a aprobat relocarea lor într-o peşteră din judeţul Timiş, pentru ca grota în care liliecii s-ar fi adăpostit, aflată pe traseul autostrăzii, să poată fi demolată.

Liliecii pentru care au fost întârziate lucrările la tronsonul IV din viitoarea Autostradă Lugoj – Deva vor fi mutaţi într-o peşteră din judeţul Timiş, a informat, marţi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, care a avizat relocarea lor.

„La Agenţia pentru Protecţia Mediului a fost depusă cererea de autorizare pentru recoltarea şi capturarea unor specii de lilieci din Peştera Tunel, comuna Şoimuş, solicitare depusă de către Tehnostrade SRL în calitate de mandatar al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA. În urma acestei solicitări, APM a emis autorizaţia de mediu pentru recoltarea şi capturarea speciilor de lilieci existente în Peştera Tunel din Şoimuş şi relocarea acestora în Peştera Româneşti din judeţul Timiş. Din punct de vedere al protecţiei mediului, nu mai există alte impedimente care să întârzie lucrările la autostrada Deva – Lugoj”, a comunicat Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Pe Lotul IV al autostrăzii a lipsit autorizaţia de construire pentru segmentul de circa 250 de metri din jurul Peşterii Tunel, fapt care a împiedicat derularea construcţiei în zonă. Deşi dealul în care a fost săpată grota, a fost defrişat şi este excavat pentru a lăsa loc viitoarei autostrăzi, în zona peşterii lucările sunt blocate, în aşteptarea relocări liliecilor. Peştera – tunel de la marginea satului Şoimuş, cea în care se adăposteau câţiva lilieci protejaţi de lege, a fost unul dintre motivele pentru care lucrările au întârziat pe acest sector, timp de aproape doi ani. Încă din octombrie 2014, constructorii au fost anunţaţi de compania de autostrăzi că nu mai pot lucra în zona peşterii, în fapt, o grotă de circa 20 de metri, de care nici localnicii nu aveau prea multe cunoştinţe. Reprezentanţii unui ONG ecologist au reclamat atunci că vibraţiile produse de utilajele care lucrează în zona localităţii Şoimuş deranjau liliecii.Doar trei – patru lilieci dintr-o specie protejată se adăposteau în grotă, conform specialiştilor care au cercetat-o şi au monitorizat-o pentru un an.

Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, între Ilia şi Şoimuş (Deva), cel pe care se află peştera, va avea 22,1 kilometri, costul său fiind estimat la 419,4 milioane lei fără TVA. Execuţia proiectului este realizată de SC Tehnostrade – SC Spedition UMB SRL, iar CNAIR estimează că tronsonul va fi finalizat în luna decembrie a acestui an. Lucrările trebuiau finalizate, potrivit contractului, în mai 2016.

AL PRESS

Despre admin 6443 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.