Leul s-a mișcat conform… opțiunilor politice ale francezilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evoluția leului din perioada analizată a fost influențată de nivelul aversiunii față de risc de pe piețele internaționale, care așteptau rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța.

În prima ședință care a urmat minivacanței de Paște, cursul euro a scăzut la 4,5188 lei, însă de a două zi el a avut o direcție ascendentă. Media a crescut până la 4,5441 lei, maxim al ultimelor două săptămâni, însă la finalul perioadei a scăzut la 4,5340 lei, după aflarea modului în care au votat francezii, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,529 și 4,542 lei.

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, cu Emmanuel Macron pe primul loc, cu 23,75% din voturi, și Marine Le Pen pe al doilea, cu 21,53%, a calmat investitorii și a permis monedelor de la marginea zonei euro să se aprecieze.

Cele două săptămâni rămase până la al doilea tur rămân însă încordate, în condițiile în care peste 40% dintre francezi au votat cu extrema dreaptă sau stângă. Iar alte atacuri teroriste, precum cel care a avut loc înaintea primului tur, ar putea schimba cu rapiditate echilibrul politic implicit nivelul aversiunii față de risc pe piețele internaționale.

Principalul pericol intern pentru leu îl reprezintă politica fiscală și salarială a guvernului PSD, care are drept rezultat creșterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar. Această perspectivă a determinat agenţia de rating Moody’s să schimbe perspectiva ratingului România de la Baa3 pozitiv la stabil, ceea ce în opinia analiștilor reprezintă un semnal de alarmă.

Dolarul american a avut un parcurs foarte agitat, în concordanță cu cel față de euro. Media a fluctuat până la aflarea rezultatelor din Franța între 4,2178 și 4,2456 lei, pentru ca la sfârșitul perioadei să cadă cu peste 7,5 bani la 4,1702 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,167 și 4,25 lei.

Media monedei elvețiene a crescut de la 4,2281 la 4,2498 lei, dar a coborât la sfârșitul intervalului la 4,1952 lei, ea fluctuând pe piețele internaționale între 1,066 și 1,084 franci/euro.

Îndepărtarea spectrului unui „Frexit” după succesul la limită al lui Macron, cel mai proeuropean candidat, a produs aprecierea rapidă a euro, după ce mai mulţi competitori şi-au făcut publică susţinerea electorală pentru social-liberal.

Perechea euro/dolar s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,0603 și 1,0777 dolari, pentru a crește la finalul perioadei până la un maxim al ultimelor mai bine de șase luni de 1,0937 dolari. O valoare atât de scăzută era înregistrată imediat după victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane care s-au desfășurat în noiembrie trecut.

(Analiza cuprinde perioada 18 – 24 aprilie​ 2017)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6448 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.