Leul dă semne de dezmorțire

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Piața valutară continuă să fie atentă la politicile guvernamentale din domeniul fiscal și salarial care, conform analiștilor, sunt nesustenabile și pot produce depășirea deficitului bugetar.

Cursul euro a testat la începutul perioadei pragul de 4,57 lei, maximul atins fiind de 4,5631 lei. A urmat o scădere a mediei până la un minim de 4,55 lei, la finalul intervalului aceasta fiind stabilită la 4,5514 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat 4,55 și 4,555 lei.

Leul a preluat astfel trendul pozitiv din regiune, unde performera a fost cea moneda poloneză, care a reușit să se aprecieze până la 4,243 zloți.

În opinia unei părți a pieței este posibil ca euro să coboare spre 4,54 lei, însă investitorii continuă să fie foarte atenți la modul în care Guvernul gestionează politicile sale fiscale și bugetare, în contextul în care numeroase voci, fie locale, fie ale unor instituții internaționale au atras atenția că deficitul bugetar al României va depăși pragul de 3% la finalul acestui an.

Între timp, Finanțele continuă să se împrumute de pe piața internă, fie în lei, la dobânzi tot mai ridicate, fie în valută. Trezoreria a plasat, în 27 martie, obli­gaţiuni de stat cu scadența la patru ani în valoare de 240 milioane euro, la o dobândă de 0,4% pe an. Cererea băncilor s-a ridicat la 516 milioane euro. Reamintim că dobânda-cheie a BCE este de circa 0%, iar băncile comerciale trebuie să plătească în cazul în care doresc să depoziteze banii la instituția cu sediul la Frankfurt.

Conform analiștilor grupați în CFA România în următoarele 12 luni vom asista la deprecierea leului. Astfel, pentru următoarele șase luni se anticipează o medie de 4,55 lei iar cursul anticipat pentru 12 luni este de 4,56 lei. Reamintim că un raport recent al celor de la Erste Bank indică pentru finalul acestui an o creștere a euro la 4,62 lei.

Dolarul a avut un început de an fulminant, piețele fiind încântate de promisiunile făcute de președintele Trump. Treptat interesul s-a pierdut, la aceasta contribuind, probabil, și declarațiile echipei de Casa Albă referitoare la faptul că moneda americană este supraapreciată.

De aceea, în ultimele săptămâni am asistat la o evoluție descendentă a monedei americane, care s-a reflectat și în piața locală. În perioada analizată cursul a scăzut de la 4,2286 la 4,1870 lei, minim al ultimelor două luni. La finalul perioadei, media a fost stabilită la 4,1912 lei iar cotațiile din piață au scăzut până la 4,185 lei.

După o scădere la 1,075 franci/euro, moneda elvețiană s-a apreciat pe finalul perioadei la 1,069 – 1,071, astfel că media ei a fluctuat între 4,2529 și 4,2568 lei, cea de la sfârșitul intervalului fiind anunțată la 4,2536 lei.

Perechea euro/dolar a fluctuat peste pragul de 1,08 dolari, cu un minim de 1,0761 și un maxim de 1,0906, nivel care nu a mai fost atins de la jumătatea lui noiembrie.

Aprecierea euro a venit ca urmare a primului eșec major suferit de președintele Trump în Congres, unde a fost respins ”dealul” de a reforma celebrul program de sănătate din perioada predecesorului său (Obamacare).

(Analiza cuprinde perioada 22 – 28 martie​ 2017)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6533 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.