Leul așteaptă viitorul președinte al SUA​

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada analizată leul a avut o evoluție stabilă față de euro, însă s-a apreciat față de dolar în timp ce francul s-a aflat pe creștere.

Parcursul leului a fost influențat în primul rând de alegerile prezidențiale din SUA, ceea ce redus semnificativ volumele de tranzacționare din piața valutară locală.

Decizia recentă a BNR de a păstra dobânda sa de politică monetară la minimul istoric de 1,75% nu a surprins, având în vedere că inflaţia va rămâne negativă până la finalul anului. În opinia BNR dar și a analiștilor efectele reducerii TVA sunt pe cale să se epuizeze, iar de anul viitor inflația va reveni pe teritoriu pozitiv.

Cursul euro a fluctuat în apropierea pragului de 4,50 lei, cu un maxim de 4,5056, la începutul perioadei, şi un minim de 4,4987 lei, la finalul ei, într-o ședință în care culoarul de tranzacționare s-a rezumat la 4,4970 – 4,50, cu închiderea la 4,496 – 4,499 lei.

În următoarele săptămâni evoluția leului va fi influențată de factorii externi, precum alegerile din SUA, Brexit-ul sau criza băncilor din eșalonul al doilea din Italia și Portugalia, dar și de efectele măsurilor populiste luate în preajma alegerilor parlamentare din decembrie.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite majorări salariale ale unor categorii de bugetari pot avea ca efect creşterea costurilor de finanţare pentru statul român şi devalorizarea leului, ele însumând peste 9 miliarde de lei, echivalentul a mai mult de 1% din PIB.

Incertitudinea privind viitorul preşedinte al SUA, a provocat o scădere rapidă a dolarului american. Cursul acestuia a scăzut de la 4,0954, la începutul perioadei, la 4,0569 lei, pentru ca sfârşitul intervalului media să fie stabilită la 4,063 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,038 și 4,073 lei.

Investitorii de pe piețele internaționale au căutat în ultimele zile “refugii sigure” pentru plasamentele lor, astfel că moneda elvețiană s-a apreciat la 1,075 – 1,085 franci/euro iar media sa a urcat la jumătatea perioadei la 4,1787 lei, nivel maxim al ultimelor mai bine de patru luni. La sfârșitul intervalului cursul a fost stabilit la 4,1622 lei.

Posibila victorie a lui Donald Trump la președinția SUA, care ar putea avea efecte negative asupra economiei și a comerțului liber la nivel mondial, au produs deprecierea rapidă a monedei americane față de cea europeană, ea scăzând de la 1,0851 dolari, în 25 octombrie, la 1,1145 dolari, la sfârșitul perioadei.

La rândul sau, Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale americane a decis să mențină neschimbată dobânda sa cheie, însă traderii văd o probabilitate de 78% ca ea să fie majorată în decembrie. O astfel de măsură este posibilă în condițiile în care șomajul din SUA a scăzut în octombrie la 4,9%.

(Analiza cuprinde perioada 1 – 7 noiembrie 2016)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.