La Ştiuca, cântec şi voie bună în grai ucrainean

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În organizarea Primăriei, Consiliului Local, Şcolii Gimnaziale, toate din Ştiuca şi a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) -Filiala Timiş, duminică 21 august 2016, ora 14, la Căminul Cultural din localitate (proaspăt renovat şi modernizat, fiind dotat şi cu aer condiţionat, fapt pentru care primarul merită toate felicitările), a avut loc un spectacol folcloric având în program grupuri vocale, solişti vocali, instrumentişti şi recitări, intitulat “Cântec şi voie bună în grai ucrainean”, care face parte dintr-un proiect mai amplu ce poartă denumirea “De la Maramureş la Ştiuca”.

La această activitate culturală au participat ucraineni din localităţile: Ştiuca, Dragomireşti, Giarmata, Remetea Mică, Gotlob, Târnova (jud. Arad) şi Lugoj. Acţiunea a debutat cu parada participanţilor pe traseul şcoală-cămin cultural şi a continuat cu înmânarea de diplome şi prezentarea cupei recent câştigate la un turneu de fotbal de către tinerii din Ştiuca.

Deoarece acest proiect este unul foarte important pentru  comunitatea ucraineană din Banat, dar nu numai, i s-a acordat o atenţie deosebită, la el luând parte o serie de oficilităţi marcante: Ivan Marocico, deputat în Parlamentul României din partea UUR, Gheorghe Hleba, pereşedinte UUR Timiş, Vasile Drozd, prim vicepreşedinte UUR Timiş, Ioan Covaci, vicepreşedinte al UUR Timiş şi  preşedinte al Filialei Lugoj a UUR, Gavrilă Miculaiciuc, preşedinte UUR Arad, Nicolae Benzar, responsabil de proiect.

După alocuţiunile rostite de către unele oficialităţi, în faţa unui public numeros s-au produs grupul vocal din Dragomireşti, Trioul “Hrin”, nai, vocal şi vioară (Remetea Mică), solista vocală Odotia Corhenişcian (Gotlob), grup vocal-fete (Ştiuca), Ana Miculaiciuc (Târnova-jud. Arad), Mihai Şteliac – fluier (Remetea Mică).

Pe tot parcursul spectacolului artiştii au fost acompaniaţi de formaţia “Huţulii din Banat” (Giarmata), “greul” spectacolului fiind dus de cei trei Hrini, soţ -nai, soţie -vocal şi fiică -vioară, care au “condimentat” concertul şi cu o repriză de cântece din Maramureş, interpretate în limba română, repriză ce a smuls ropote de aplauze prelungite.

Un momnet deosebit a fost cel poetic, în care Ana Bereghi (Lugoj) a impresionat spectatorii cu sensibilitatea, căldura şi talentul său actoricesc. În finalul acţiunii, organizatorii au oferit tuturor participanţilor binemeritate diplome.

A fost o duminică minunată, în care s-a făcut dovada că Banatul este o oază de multiculturalitate şi multilingvism, iar comunitatea ucraineană stabilită pe aceste meleaguri proslăvite de Dumnezeu s-a integrat perfect.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.