La Şcoala Gimnazială Fârdea, adie vântul schimbării

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Începând cu noul an şcolar 2017-2018, Şcoala din Fârdea are un nou director, în persoana tânărului prof. ec. Ionel Petrea. De când i-a fost încredinţat „volanul” celor două şcoli (Şcoala Gimnazială Fârdea, cu şcoala aparţinătoare Gladna Română), se simte adierea vântului schimbării.

El nu s-a văitat de „moştenirea” săracă şi în loc de critici s-a pus pe treabă. Una din realizările sale demne de consem-nat este recenta acţiune intitulată „Poartă artă!”, care s-a desfăşurat pe durata a patru zile, 26-29 octombrie a.c. „Poartă artă!” este un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală „Kratima” din Timişoara, aprobat şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş.

A fost aleasă şcoala din Fârdea şi s-a trecut la treabă. Sprijinit de către Primăria Margina, având-o în frunte pe restauratoarea Silvia Demeter-Lowe, a cărei poveste o voi relata ceva mai încolo, s-a pur-ces la restaurarea unei porţi vechi, primită în dar de la fostul director al şcolii, poartă devenită nouă, întâmplarea făcând ca ea să se potrivească exact la şcoala din Gladna Română. Cel mai important fapt este acela că elevii au participat cot la cot cu restauratoarea, după orele de program, punându-şi hainele de lucru, dornici să afle, să se iniţieze în tainele restaurării, s-o ajute pe Silvia Demeter-Lowe, reuşind ca poarta „bătrână” să fie „îmbrăcată” în ţoale noi.

A fost un proiect reuşit, proiect ce se cere a fi repetat, o experienţă minunată ce este mai mult decât necesară pentru satul românesc. La încheierea proiectului au participat: un reprezentant al Mitropoliei Banatului, primarul comu-nei, Samuel Lupulescu, şi prof. ec. Ionel Petrea, directorul şcolii, care a fost abandonat de părinţi într-un centru de plasament din Lugoj, la vârsta de trei ani, unde a înţeles că numai prin muncă asiduă şi seriozitate poţi să-ţi realizezi visele. Şi Ionel Petrea şi-a făcut din muncă un adevărat titlu de nobleţe. Nu pot încheia articolul până nu mă achit de promisiunea făcută.

Cine este Silvia Demeter-Lowe? O săsoaică harnică, deşteaptă, perseverentă, ambiţioasă, de prin părţile Bra-şovului. Cu ceva timp în urmă, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, devenind arhitect. După absolvire a făcut un masterat la Oxford, fiind beneficiara unei burse acordate de Societatea Britanică pentru Clădiri Antice. O vreme a lucrat în Anglia, la o firmă care colabora cu o fundaţie patronată de prinţul Charles. Cum acesta avea nevoie de un specialist care să conducă lucrările de de restauarare a proprietăţilor regale de la Viscri, situate în Transilvania, pe Valea Zalanului, Silvia a fost aleasă pentru aceasta, fiind şi cunoscătoare a limbii române. Şi uite-aşa, Silvia, care credea că nu se va mai întorace în ţară, s-a îndrăgostit iremediabil de România şi n-a mai părăsit-o niciodată, învăţând şi pe alţii tehnica restaurării, aşa cum a făcut-o şi de această dată.

Mircea ANGHEL

 

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.