La ediţia din acest an a Festivalului Lada cu zestre, “boldurenii” şi-au umplut lada cu valoroase premii

Share Button

În anul 2006, la iniţiativa Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, precum şi a Consiliului Judeţean Timiş, a luat fiinţă Festivalul-Concurs, intitulat “Lada cu zestre”.

Fenomenul ”Lada cu zestre” reprezintă cea mai importantă manifestare pentru valorificarea și promovarea patrimoniului tradițional al Banatului.

Anul acesta,  în cadrul celei de XI-a ediţii a festivalului, pe parcursul a trei luni de zile (festivalul a demarat la data de 12 martie şi s-a încheiat cu o gală a laureaţilor, sau premianţilor, dacă vreţi, la Filarmonica Banatul din Timişoara, în iunie), i s-a servit publicului “gurmand de frumos” şi, în general, de tot ceea ce însemnă tradiţie populară, un meniu bogat şi foarte variat: ansambluri folclorice, formaţii de dansuri, fanfare, coruri, solişti vocali, instrumentişti, recitatori dialectali, colecţii, expoziţii, meşteri populari, produse de gastronomie tradiţională.

Comuna Boldur este un participant nelipsit la acest festival, an de an. Acest fapt se datorează, în special, “capilor” echipei omogene formate din Cristian-Constantin Stoi, primarul comunei, dedicat trup şi suflet obştei care şi l-a (re)ales în frunte şi profesorului (das-călul, cum îl numesc localnicii) Dan Fratuţescu, om destoinic, dar şi mare iubitor de folclor, fost dansator. Şi, evident că, de fiecare dată, datorită valorii demonstrate, au obţinut multe şi valoroase premii. Aşa s-a întâmplat şi  anul acesta, când s-a reuşit performanţa de a se clasa pe poziţia a 11-a, din peste 50 de formaţii concurente, Boldurul parti-cipând numai la câteva secţiuni pe care le voi aminti ceva  mai jos.

Iată premiile obţinute:
Ansamblul dansuri (pe patru generaţii, cel mai tânăr, Sorinel Fântână, 7 ani, şi cel mai în vârstă, Aurel Costi, 78 de ani), Ansamblul Folcloric Boldureana, Premiul II; Ansamblul de datini, Premiul II; La această secţiune, Boldurul a prezentat un moment inedit, intitulat “Dă taină, la ba-ciul Ion”, în care baciul le-a amintit despre dansuri pe nedrept uitate ca: Frumuşica, Iciu, Duba şi Cucuruzu, dansuri în care s-a putut uşor recunoaşte mâna de coregraf profesionist a lui Miloslav Tatarici, ajutat de dubaşii din Brăneşti, satul natal al lui Dan Fratuţescu, dubaşi care au răspuns chemării dascălului.
Recitatori dialectali: Daria Botizan (8-10 ani), Premiul II; Solişti vocali, peste 19 ani, Larisa Lungu, Premiul III;

Recitatori dialectali: Manuel Popescu (11-14 ani), Premiul III; Grup recitatori (Sorinel Fântână, Daria Botizan, Manuel Popescu, Maria Miculaiciuc, Denis Suba), Premiul al III-lea.
Un bilanţ excelent de şase premii ( trei premii II şi tot atâtea premii III), pentru care trebuie felicitaţi cu toţii: primar, dascăl, părinţi, bunici şi toţi cei implicaţi, într-o formă sau alta, acest măreţ eveniment cultural.

Mircea ANGHEL

979

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.