La Cercul Militar Lugoj, un simpozion dedicat Unirii Principatelor Române

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită la Lugoj printr-un simpozion organizat de către Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj, Batalionului 183 Artilerie „General Ion Dragalina” și Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”.

Evenimentul a fost găzduit de Cercul Militar Lugoj.

Au fost susținute comunicări de către: prof. dr. Aurelian Sima, dr. Răzvan Ioan Pinca – „Momente premergătoare actului de la 24 ianuarie 1859”; eleva Lisa Popescu (Colegiul Brediceanu) – „Rolul adunărilor ad-hoc în declanşarea actului unirii”; prof. Dumitru Suciu – „Poziţia bănăţenilor vizavi de Unirea din 1859”; col. Ion Teca – „Atitudini ale participanţilor la procesul de unificare statală din 1859”; dr. Anda Maria Neagoe – „Medicii și Mica Unire”; Alexandru Popescu – „Dubla alegere a lui Cuza”; prof. Florin Bombescu – „Ecoul Unirii din 24 ianuarie 1859”.

La un moment dat, col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj, în acelaşi timp şi moderatorul simpozionului, a folosit expresia “au luat-o-n freză”. Sincer să fiu, eu cunosc semnificaţia ei numai în limbaj argotic. Vreau să cred că distinsul comandant a folosit-o fie într-un limbaj militar codificat, fie într-unul elevat, de înaltă ţinută academică, ţinută pe care, spre ruşinea mea, eu nu am atins-o încă.

Prin varietatea şi documentaţia materialelor prezenate, putem aprecia, fără riscul de a greşi, că a fost un simpozion foarte reuşit, care a marcat un moment crucial al istoriei neamului românesc, simpozion la care a participat o asistenţă numeroasă, formată din elevi, cadre militare active, în rezervă şi alţii.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6769 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.