La 100 de ani de la înființare, foștii jucători de la echipa de fotbal Vulturii Textila Lugoj s-au reîntâlnit pe Stadion

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Clubul de fotbal lugojean a fost înființat în anul 1920 sub numele de Vulturii Lugoj (1920-1934), ulterior transformat în Vulturii Textila Lugoj (1934-1984), după fabrica Întreprinderea Textila din oraș.

Clubul de fotbal a jucat în campionatul regional din Banat până în 1934, când a fost fondată Divizia B. Sezonul 1936-1937 a fost unul foarte bun pentru Vulturii Lugoj, aceștia reușind să învingă în sferturile de finală ale Cupei României pe Sportul Studențesc București. Totuși, echipa fost eliminată în faza următoare de către prim-divizionara Juventus București.

În vara anului 1937, lugojenii au promovat în Divizia A, dată fiind creșterea numărului de echipe de la 12 la 20. Cu toate acestea, echipa nu a rezistat decât un singur sezon, deoarece Federația Română de Fotbal a decis revenirea la o serie unică, cu 12 cluburi.

În următorii ani, Vulturii Lugoj nu au mai fost capabili să progreseze și au rămas o formație poziționată mereu la mijlocul clasamentului. Al Doilea Război Mondial a dus la întreruperea competițiilor sportive din România. După încetarea războiului, clubul a jucat tot mai slab și a retrogradat în Divizia C, iar ulterior înapoi în ligile regionale.

Vulturii Textila Lugoj au jucat ani la rând în campionatul regional din județul Timiș, până în anul 1968, când au promovat în Divizia C. Din acel moment au oscilat timp de 30 de ani între Divizia B și Divizia C.

Clubul de fotbal Vulturii Textila Lugoj s-a desființat în anul 1984 și o nouă echipă a fost înființată: CSM Lugoj (1984-1989, 2009-2012 și 2015 – până în prezent), pe parcursul anilor echipa revenind la denumirea de Vulturii Lugoj între anii 1989-2002 și 2012-2015. De asemenea, în anul 2002, o altă echipă, Auxerre Lugoj, a luat ființă. Și aceasta s-a desființat în vara anului 2009.

Iată ce ne-a declarat, cu nostalgie, Dan H. Brudiu:

„Nu lipseam de la meciurile de fotbal ale «Vulturilor». Nici măcar în deplasare, acolo era chiar palpitant.  Mă lipeam de tatăl meu (care era în conducere) şi plecam.

Deşi eram micuţ, mi-aduc aminte jocuri de poveste, unele cu peripeţii. Mai întâi, în Divizia C la Anina, Topleţ, Ghelar, Călan, Motru, Lupeni, Bocşa, Caransebeş sau Reşiţa, apoi în Divizia B, după ce foarte mulţi lugojeni au declanşat fiesta în oraş, la Podul de Fier, în urma dramaticului  baraj de promovare jucat trei zile la Oradea. «Vulturii Textila» era o echipă iubită, într-o formulă pe care o recitam pe de rost, pe nerăsuflate: de cuplul de antrenori Ţârlea – Meţcas, de  fotbalişti valoroşi ca:  Tatar, Ardeleanu, Zorescu, Dragoş, Mihai, Bodea, Franţ, Kiss, Becheru, Tyukodi, Vraja, Ghişe, Stoian, Chiran, Luchescu, Pădureanu, Damian, Gheorghe, Tismănaru, Imireanu, Frâncu, Foale, Bărburescu, Apetrei, Apostol, Bagiu, Aruncuteanu, Marincan, Grizea, Ene Daniel, Emil Dumitru, iar apoi  de mai tinerii: Velcsoff, Cimponeriu, Rupp, Orăşanu, Petruescu, Gross, Novac, mulţi dintre ei bănăţeni sau stabiliţi definitiv aici… M-am legat mult sufleteşte de acei ani frumoşi… în care meciurile din Lugoj erau mici sărbători, ritualice chiar.

«Imnul Vulturilor», din care redau o strofă şi refrenul (cred că sună mai bine decât cunoscutul său urmaş,  «Timişoara, dă-le gol !», (nu?), a fost compus – text şi muzică – după promovare, de către tatăl meu, Horia Brudiu. El m-a înregistrat, la zece ani, acompaniat  la refren de un grup vocal de la Casa de Fete (pe atunci), pe bandă de magnetofon. Imnul  preceda, în forţă, la difuzoare,  fiecare meci pe care «Vulturii» îl jucau pe «Tineretului», în faţa tribunelor pline.

Oameni speciali, atmosferă curată, o plăcere pe care, din păcate, e imposibil s-o regăseşti în ziua de azi pe stadioane.”

„Cu ochii la minge şi-ntr-una spre poartă,
Aleargă flăcăi inimoşi,
Culorile albe cu-albastru îi poartă
În zbor, pe-ai mei «vulturi» frumoşi.

Refren:

Tribunele îndeamnă-n cor:
«Hai Vulturii, hai Vulturii !»
Ai Lugojului dragi copii
Daţi goluri adversarilor !”

Fotbaliștii „generației de aur”, Vulturii Textila Lugoj, s-au reîntâlnit sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 11, la Stadionul Tineretului, fiind antrenați de către profesorul Mircea Dragoș și de către Mircea Becheru, pentru susținerea unui meci de fotbal demonstrativ împotriva unei echipe old-boys din Lugoj, antrenată de profesorul Titi Popescu. La acest eveniment au fost prezenți primarul municipiului Lugoj, Francisc-Constantin Boldea, precum și fostul deputat Sorin Stragea.

La echipa Vulturii Textila Lugoj au fost convocați pentru joc, printre alții, veteranii Tyukodi, Chiran, Apetrei, Vraja, Becheru, Luchescu, Dragoș, Tismănaru, Bărburescu și mai „tinerii”: Cimponeriu, Rupp, Kiss, Velcsoff, Orășanu, Frâncu, Imireanu, Lelea.

Din echipa de fotbal old-boys au făcut parte, printre alții, Tibi Ionescu, Velici, Buharu,  Jucu,  Gruescu,  Vio Popa, Neag și Dan-Cristian Tătar.

Arbitrajul meciului de fotbal demonstrativ a fost asigurat de către fostul președinte al Colegiului de Arbitri din Lugoj – Dragoș Tonenchi, fost arbitru și observator de fotbal, profesionist în domeniu, care a crescut și a cizelat multe talente dintre arbitrii lugojeni, tineri arbitri care s-au remarcat prin profesionalism și au promovat cu succes testele periodice și examenele de promovare ca arbitri de fotbal în ligile superioare din arbitrajul românesc. Rolul de comentator al meciului de fotbal demonstrativ l-a avut Marius Maier, președintele CSM Lugoj. Meciul de fotbal s-a încheiat la egalitate (3-3), chiar și după loviturile la poartă, executate de către jucători, șutându-se de la 11 metri de poartă.

Numele foștilor jucători de fotbal ai „generației de aur”, Vulturii Textila Lugoj:

Tatar, Ardeleanu, Zorescu, Dragoş, Mihai, Bodea, Franţ, Kiss, Becheru, Tyukodi, Vraja, Ghişe, Stoian, Chiran, Luchescu, Pădureanu, Damian, Gheorghe, Tismănaru, Imireanu, Frâncu, Foale, Bărburescu, Apetrei, Apostol, Bagiu, Aruncuteanu, Marincan, Grizea, Ene Daniel, Emil Dumitru,

iar apoi mai tinerii: Velcsoff, Cimponeriu, Rupp, Orăşanu, Petruescu, Gross, Novac,

au intrat în legenda fotbalului românesc.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6629 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.