Jurnalista și poeta Alexandra Gorghiu a încetat din viață la doar 56 de ani

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Alexandra Gorghiu, o cunoscută jurnalistă din presa bănățeană, totodată și scriitoare, a murit sâmbătă la vârsta de numai 56 de ani, după ce în toamna anului trecut a fost diagnosticată cu o boală necruțătoare.

Soră a cantautoarei de muzică folk Maria Gheorghiu, Alexandrina-Georgeta era membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Reșița și a Cenaclului Literar „Semenicul”.

A lucrat ca realizatoare de emisiuni la Radio România Reșița – Radio Semenic și redactor la Jurnal de Caraș-Severin.

„Noi, cei din redacția Jurnal de Caraș-Severin, suntem mai săraci, mai triști, mai singuri, acum după ce Dumnezeu a luat-o pe colega noastră Alexandra Gorghiu să scrie în Ceruri! După o îndelungă luptă cu cancerul, Alexandra s-a stins azi, 16 aprilie 2022, cu 2 luni înainte să împlinească 57 de ani!

A fost un om frumos care ne încânta cu lucrurile frumoase făcute de mâna ei, în special aranjamentele de Sărbători, o colegă deosebită care avea un cuvânt bun pentru fiecare, un jurnalist cu un stil al condeiului inconfundabil, un poet de o gingășie aparte. În urmă îi rămân cărțile de poezii, articolele din Jurnal de Caraș-Severin, emisiunile boeme de la Radio Reșița.

A plecat prea devreme și ne pare atât de rău. Atât de rău… Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet bun!”, au scris colegii săi din redacția Jurnal de Caraș-Severin!

Alexandra Gorghiu s-a născut la Reşiţa, în 16 iunie 1965. Jurnalist profesionist clasa I aur (Ordinul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – acordat în 2011). Colaborează la ziarul „Timpul“ în perioada 1997–1998, cu ştiri şi articole despre evenimente culturale, cronici de teatru şi interviuri cu personalităţi culturale. În perioada 1998–2016 este realizator de emisiuni şi rubrici culturale la Radio România Reşiţa; aici a promovat literatura Banatului, mai ales prin emisiunea „Boema“; a obţinut şi premii ale Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru emisiunea citată, ca şi pentru „Vocile nopţii“, dar şi pentru cartea de reportaje Mozart – un vis împlinit – Reporter la Salzburg, publicată în 2010 de Radio România Reşiţa (cartea cuprinde relatări, interviuri şi impresii de la Festivalul Internaţional „Mozart 250“ din 2006, declarat de UNESCO „Anul Mozart“). În 2017 colaborează la „Cotidianul“ cu articole despre evenimentele naţionale şi internaţionale din Caraş-Severin şi interviuri cu personalităţi culturale (articolele au fost publicate online, dar şi în varianta tipărită). Din 2017 a fost redactor la „Jurnal de Caraş-Severin“ și „CAON“. Aici a scris cu preponderenţă despre activităţile culturale, dar s-a ocupat şi de alte domenii, relatînd actualitatea judeţului.

A debutat cu volumul de versuri Ochiul de rezervă, Ed. Banatul Montan, 2005, dar publică în diverse reviste literare din ţară; a obţinut premii pentru proză şi poezie; este, de asemenea, prezentă în volume colective ca Sala Albastră 2, Reşiţa, Ed. Timpul, 2004, Drumul către Piatra Scrisă, Timişoara, Ed. Marineasa, 2006 sau caietele Festivalului Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei“, Reşiţa, Editura Tim, 2011-2015. Este membră a Cenaclului ,,Semenicul“ din 1990. La ediţia 2015 a Festivalului Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei“, de la Reşiţa, i-a apărut volumul propriu cu titlul Dincolo de porţi…, în care reporterul prezintă opinii ale participanţilor la festival (ediţie bilingvă română-engleză, traducerea Adei Cruceanu).

Alexandra va fi înmormântată marți, 19 aprilie, la ora 14:00, la Cimitirul nr. 8 din Reșița.

Dumnezeu s-o odihnească în Lumina Sa!

Despre admin 6533 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.