Isverna 2021, caleidoscop de artă vizuală

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Regal de artă vizuală, o călătorie fascinantă în imaginar, o reuniune de creații postmoderne care transformă Isverna în centru cultural regional precum Timișoara este capitală culturală europeană în 2023. Certitudini constituite pe valoarea conceptelor artistice pe care cele două locații le reprezintă.

Devenit eveniment de marcă, tabăra de la Isverna s-a constituit în prilej de concomitență artistică atunci când arta înaltă prilejuiește efuziuni între stiluri și tendințe, recalibrare artistică, consolidare de stil și dialog conceptual.

Demersurile în formă și culoare, forme și volume, dar și imagini decriptează trăirea cotidiană marcată de conjunctură, întâmplător și efemer, astfel că prezenta expoziție poate fi receptată și ca dare de seamă asupra prezentului în lucrări care exprimă dorința de descifrare a existenței la intersecția dintre plăcere, frumos și intelectiv, care denotă polimorfism stilistic, polivalență ideatică, polisemantică interpretativă și conceptualizare artistică.

Tabăra de creație „Isverna 2021” se dovedește a fi fost un proces de inferență artistică bazat pe interferența creatoare, apoteoză a artei vizuale prilejuită de natura generoasă și ospitalitatea locală, o meta-reuniune de artă vizuală compusă din lucrări mature, cu o structură apodictică realizată în limbaj post modern.

Recursul la subconștient – psihanaliză vizuală  postmodernă

Din perspectiva cunoașterii, istoria artei este drumul de la rațiune la subconștient, astfel că acesta se constituie ca memorie în continuitate, iar prezentul ca rațiune.

Rațiunea nu poate traduce subconștientul. Ca să se folosească de el este nevoie de imaginație, fie conștientizată, fie din vis. Exteriorizarea subconștientului prin artă se înscrie mișcării post-moderne. Prin apropierea de acesta, arta se „trăiește” ca instanță existențială.

În acest context lucrările prezente reprezintă meditații plastice din preajma subconștientului ca urmare a introspecției sinelui și a proiecției sale imaginative prin volume, suprafețe și culori.

Lucrările prezente panoramează zona și transpun experiența cu ajutorul imaginației, dincolo de norme și principii, fără pretenția judecăților de valoare. Fiecare lucrare este o trăire a subconștientului într-o direcție indusă. Așa cum se observă, relația cu narațiunea este abandonată mai peste tot. Firul epic (bazat pe metaforă) face loc dezvoltării exponențiale în spațialitate, când asemeni unor reverberații se propagă unda metafizică (scăzută că amplitudine existențială) cu importanță tot mai mică în construcția vizuală. Accentul cade mai mereu pe parcursul intelectiv al receptării creației și mai puțin pe semnificația sa. Întâlnim în expoziție lucrări unde supralicitarea dimensiunii imaginative duce în suprarealism, când subconștientul este revelat prin latura sa asociativă, rezultând fantasmagorii care provoacă incertitudini.

Deși aparțin aceleiași mișcări artistice, lucrările de față nu pot fi comparate, ci cel mult alăturate și complinite unele cu altele, fiecare autor și implicit lucrare exprimând o fațetă din infinitul probabilităților raportate la posibilități.Lucrări cu conținut latent, vag și incoerent, cu o argumentație care sugerează existența straturilor existențiale suprapuse, împreună și fiecare exprimă discrepanța dintre realitate și imaginarul indus de intro-specție.

Prezenta expoziție, în ansamblul său redimensionează aspirații vechi cu ajutorul limbajului vizual post-modern într-o diversitate estetică ce facilitează înălțarea pe verticală la intersecția dintre realitate, rațional, conștiență, subconștient, imaginar, trăire, între dorință și refulare, declin și impas, speranță și optimism.

                                                                        Ion DIACONU

 

 

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.