Istoria recentă a fostei fabrici Textila Lugoj

>

Nicolae SILADE

Întreprinderea Textilă Lugoj (ITL) a fost o emblemă a industriei ușoare din Lugoj, având o tradiție îndelungată în producția de textile și angajând mii de muncitori.

După 1990, odată cu tranziția la economia de piață, fabrica a întâmpinat dificultăți majore în adaptarea la noile condiții economice, ceea ce a condus la declinul și, în cele din urmă, la închiderea sa.

Astăzi, clădirile fostei fabrici se află într-o stare avansată de degradare, o ruină în peisajul urban al Lugojului.

Cum inițiative de reabilitare sau reconversie a fostei fabrici ITL nu au prea fost, iar clădirile continuă să se degradeze, zona a devenit un exemplu de spațiu urban marginalizat.

În 2023, Fundația Pro Patrimonio a depus o cerere de clasare de urgență pentru fosta Întreprindere Textila Lugoj, evidențiind importanța istorică și arhitecturală a complexului și necesitatea protejării acestuia.

În martie 2024, fosta fabrică ITL a fost achiziționată de investitorul Marcel Țâru, care a preluat-o de la societatea Arka Industry Hotel, deținătoarea terenului și clădirilor.

Noul proprietar colaborează cu o echipă de arhitecți și proiectanți pentru a elabora un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), evaluând starea actuală a clădirilor și analizând posibilitățile de restaurare.

Intenția este de a păstra elementele arhitecturale originale, conferind noii investiții un stil industrial.

Printre opțiunile luate în considerare se numără dezvoltarea unui hotel, a unui complex termal sau a unui ansamblu mixt, însă decizia finală va fi luată după finalizarea PUZ-ului și a expertizelor necesare.

Întrucât fosta administrație a dorit să achiziționeze terenul și clădirile fostei Întreprinderi Textila Lugoj (ITL), de pe strada Buziașului, l-am întrebat pe primarul Călin Dobra dacă Primăria Lugoj mai este interesată să achiziționeze terenul și clădirile fostei Întreprinderi Textila Lugoj (ITL).

Iată răspunsul:

„Fosta administrație a manifestat interes pentru achiziția acelor imobile, însă nu a avut capacitatea de a justifica un plan de dezvoltare clar care să susțină o astfel de investiție.

Considerăm că banii publici trebuie folosiți responsabil, doar în baza unei strategii bine definite.

În prezent, Primăria Municipiului Lugoj nu mai este interesată de aceste achiziții, mai ales că zona beneficiază deja de un investitor privat cu un plan concret de dezvoltare.

Acesta a venit deja la avizare cu planul urbanistic și urmează să demareze investiții de milioane de euro. Sperăm ca, în scurt timp, zona dezafectată să fie transformată și pusă în valoare”.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.