Invitație la teatru: „Fugato labile pour Camille Claudel”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

„Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/DACĂ …PENTRU FEMEI” propune spectatorilor lugojeni, marți, 22 august 2017, cu începere de la ora 19, la Teatrul Municipal „Traian Grozavescu,  o punere în scenă a piesei lui Georgette Garbès Putzel, intitulată „Fugato labile pour Camille Claudel”, regizată de Liana Ceterchi.

Este o piesă de teatru dedicată vieţii şi operei sculptoriţei franceze, menită a pune în valoare personalitatea unei artiste mai puţin promovată pe scena artistică modernă din pricina apartenenţei acesteia la genul feminin.

„Liana Ceterchi interpretează rolul Camille Claudel într-un spectacol cu o coregrafie deosebită, în care cuvântul și gestul sunt deopotrivă expresive. Aspecte din viața lui Camille Claudel, femeia artist (cunoscută mai ales în ipostaza de discipol și amantă a sculptorului Auguste Rodin sau soră a poetului Paul Claudel), reprezintă subiectul unui spectacol despre iubire, creație și nebunie”, spune Simona Avram, promotor cultural al evenimentului.

Piesa prezintă o perspectivă actuală asupra biografiei şi creaţiei sculptoriţei, într-o perioadă în care opera ei este recuperată la nivel internaţional prin expoziţii temporare şi cataloage dedicate, evenimente care au culminat recent cu deschiderea unui muzeu închinat lui Camille Claudel la Paris.

„Camille Claudel. Femeia artist cunoscută mai mult pentru relaţia ei cu Rodin (căruia i-a fost elevă, confidentă, amantă şi muză) şi-a depăşit timpul şi a fost dată uitării chiar de oamenii cei mai apropiaţi ei. Un destin remarcabil, atât prin forţa cu care a pătruns şi a reuşit în lumea artistică, cât şi prin tragismul care i-a marcat sfârşitul. Paul Claudel, fratele ei mai mic, spunea că ar fi fost înzestrată cu toate darurile; considerată genială, inteligentă, cultivată, de o frumuseţe izbitoare – a fost dăruită acestei lumi pentru a revela frumosul. Camille Claudel a adus sculptura într-un punct în care echilibrul sfida zborul. Nu a fost însă lăsată să zboare. Nu o permiteau prejudecăţile timpului, nu se cădea, nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei… devenind ea însăşi un NU, refuzând să mai lucreze, să mai existe. A trebuit să treacă aproape un secol pentru a se i se recunoaşte geniul”, spune Liana Ceterchi, regizoarea piesei.

În distribuţie: Liana Ceterchi, Cezara Munteanu, Teodora Toader. Traducerea: Edith Negulici. Coregrafia: Georgiana Dobre. Costume: Alina Nica Gurguța și Elida Toma. Sunet/video: Luca Achim.

Biletele în valoare de 30 de lei se găsesc la agenția teatrului. (N. S.)

Despre admin 6441 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.