Intrarea Armatei Române în Lugoj, la 98 de ani (22 iulie 1919 – 22 iulie 2017)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sosirea în Lugoj. Marţi 12 iulie 1919, la ora 14 trenul a sosit în Lugoj unde au debarcat trupe din Divizia 2 Infanterie din Craiova sub comanda generalului de brigadă Ion Jitianu. Peronul gării era plin cu populaţia oraşului care aştepta sosirea armatei încă de la ora 9. Flori, verdeaţă şi steaguri tricolore dădeau un aspect foarte frumos acestei adunări. Prefectul judeţului a ţinut o călduroasă cuvântare de binevenire, iar primarul oraşului a prezentat pâine şi sare. A doua zi au sosit şi alte trupe din aceeaşi divizie care ajunse în centrul oraşului au defilat prin faţa generalului Ion Jitianu, apoi a doua zi au plecat toate efectivele pe frontul din Ungaria.

Monumentul Unirii. În semn de omagiu pentru aceşti militari, primarul liberal a ridicat Monumentul Unirii (Soldatul cu puşca), iar pe Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Ortodox a fost trecut şi anul 1919 în memoria celor căzuţi pe frontul din Ungaria.

Aniversare. La împlinirea a 98 de ani, sâmbătă 22 iulie 2017, Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Lt.erou P.Laţcu” din Lugoj, a organizat la Restaurantul Cristal o mică reconstituire sub forma unui spectacol a intrarării armatei române în Lugoj şi reprezentativ unităţi militare străine care au staţionat în garnizoana Lugoj. La această manifestare în semn de respect, reprezentanta armatei române l-a felicitat pe veteranul de război profesor Nicolae Streian, care i-a oferit elevei un buchet de flori. Prof. Mihaela Haţegan (a îndeplinit rolul de primar), elevele Octavia Haţegan, Cristina Patricia, şi Biatrice Dobândă (armata română), Rebeca Adam (armata austro-ungară), Daniela Henci (armata sârbă), Briana Ciurescu (armata colonială franceză) şi Crista Hasciar de naţionalitate rusă (aviaţia sovietică), de la CN Brediceanu şi Haşdeu, Şc. nr. 6, şi eleve din satele Susani şi Jupani. La manifestare au fost prezenţi şi câţiva olteni din Lugoj. Activitatea a fost sponsorizată de Mihai Anghel, consilier local PNL şi om de afaceri din Lugoj, al cărui stră-străbunic a făcut parte din această mare unitate.

Regimentul 24 Artilerie Antitanc Lugoj (UM 01428), la 66 de ani

În a doua parte a manifestării a fost aniversat Regimentul 24 Artilerie Antitanc din Lugoj la 66 de ani. Această unitate de sprijin terestru s-a înfiinţat în luna iulie 1951. La manifestare, unitatea a fost reprezentată de eleva Doriana Miculescu din Susani, având gradul simbolic de locotenent de artilerie din anii 60.

Alexandru BARANYAI

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.