Prezent la Lugoj la sfârșitul lunii august 2017, cu ocazia startului noului sezon din futsalul românesc, când s-a disputat Supercupa României, între campioana Autobergamo Deva și Informatica Timișoara, deținătoarea Cupei, domnul Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a acordat, în exclusivitate pentru Actualitatea, următorul interviu:
E.C. – Bine ați venit din nou la Lugoj, domnule președinte al Federației Române de Fotbal!
R.B. – Vă mulțumesc, mă bucur foarte mult să fiu alături de lugojeni, iubitori ai fotbalului și entuziaști implicați în dezvoltarea fenomenului fotbalistic.
E.C. – Suntem încântați de prezența dumneavoastră în orașul Lugoj, din câte știm, pentru a doua oară (prima dată ați fost la Lugoj când v-ați prezentat programul pentru candidatura la președinția FRF), așa este?
R.B. – Este adevărat, regăsesc mereu prieteni și parteneri de încredere aici. Revin de fiecare dată cu mare plăcere și sunt foarte bucuros că putem construi împreună proiecte care să ajute fotbalul local și comunitatea.
E.C. – Ați vizitat baza sportivă a Stadionului Tineretului din Lugoj, ce părere aveți despre aceasta? Care credeți că este soluția ideală pentru reamenajarea și modernizarea acestei baze sportive?
R.B. – Infrastructura fotbalistică reprezintă un punct fierbinte în România, iar în general este o zonă în care e nevoie de investiții permanente, de un proces continuu de up-grade care să confere susținere pentru performanță. Și la Lugoj, ca peste tot, e nevoie de îmbunătățiri, firește, dar am convingerea că acestea se vor realiza. Primul pas ține totdeauna de voința celor implicați atât în fotbal, cât și în viața comunității, dincolo de fotbal. Apoi, toate celelalte se pot face treptat. Îmi doresc să reușim împreună ca Stadionul Tineretului să se fixeze ca un punct de reper pentru comunitate. Stadionul trebuie să fie locul unde trăim laolaltă victoriile și ne încurajăm după înfrângeri, nu e doar spațiul unde se desfășoară un meci, ci o platformă pentru comunitate.
E.C. – Considerați că este necesară și construcția unor noi baze sportive în municipiul Lugoj? Ați discutat cu primarul municipiului Lugoj despre aceste aspecte?
R.B. – Firește, câtă vreme bazele sportive constituie un mediu de dezvoltare pentru copii și tineri, fie că este vorba de sportul de performanță sau nu, trebuie totdeauna să ne asigurăm că furnizăm cele mai bune facilități pentru noile generații. E o datorie! Și mă bucur că primarul municipiului Lugoj împărtășește aceeași viziune.
E.C. – Federația Română de Fotbal ar putea sprijini financiar, alături de administrația locală, reamenajarea bazei sportive?
R.B. – Federația Română de Fotbal este profund implicată în dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, așa cum nu a fost niciodată în istoria acestei instituții. Vom construi 18 terenuri de dimensiuni standard cu gazon sintetic. în toată țara, investiția toată din partea noastră fiind de 2 milioane de euro.
E.C. – În perioada următoare, concret, sub ce formă intenționați să acordați sprijin Clubului Sportiv Școlar Lugoj, mai precis fotbalului de performanță, la nivel de copii și juniori? Ce măsuri noi în sprijinirea cluburilor sportive școlare din țară a luat Federația Română de Fotbal de când sunteți dumneavoastră în funcția de președinte? Ce impresie v-a făcut orașul nostru și lugojenii pe care i-ați cunoscut și ce recomandări aveți pentru administrația locală, în ideea spirijinirii în mod real a fotbalului de performanță la nivel de copii și juniori?
R.B. – Am dezvoltat începând din 2014 numeroase proiecte dedicate exclusiv zonei de dezvoltare a fotbalului juvenil, împreună cu echipa FRF în care se regăsesc profesioniști dedicați. De la asistență pentru cluburile de juniori prin materiale de antrenament, echipament și mingi de joc, până la noi competiții în care cei mai buni tineri jucători să se dezvolte într-un context optim, cum ar fi Liga Elitelor U17 și U19. În această toamnă a luat start Turneul Speranțelor, o competiție în urma căreia selectăm la nivel național cei mai talentați jucători U14. Totodată, am redus și reducem continuu cheltuielile acestor cluburi prin diferite măsuri, cum ar fi eliminarea unor taxe. Cluburile de copii și juniori reprezintă pentru Federația Română de Fotbal nu doar o prioritate, ci un element fundamental în amplul proiect strategic de repoziționare a fotbalului în România ca fenomen social și sport numărul unu.
E.C. – Aveți de spus câteva cuvinte pentru cititorii publicației „Actualitatea” din Lugoj? Vă muțumim pentru interviul acordat, întotdeauna este o onoare pentru lugojeni să vă aibă alături și vă așteptăm cu drag, oricând, la Lugoj!
R.B. – Le urez putere de muncă și prosperitate, să susțină totdeauna fotbalul și să creadă în șansa fotbalului lugojean!
Estera CIMPONERIU
Lasă un răspuns