Insula Fazanilor, situată între Franța și Spania, trece bizar de la o țară la alta de două ori pe an

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Insula Fazanilor, dintre Franța și Spania, trece în mod bizar de la o țară la alta de două ori pe an.

Aflată pe râul Bidasoa, la granița dintre Hendaye, Franța și Irun, Spania, insula este controlată de fiecare țară timp de șase luni și este o dovadă istorică a rivalității dintre cele două țări.

Ciudățenii legate de frontiere se găsesc în întreaga Europă și în lume, dar o insulă lungă de 200 de metri care schimbă țara semestrial este ceva cu totul neobișnuit. Iar multă lume nici măcar nu a auzit despre Insula Fazanilor.

Insula are o formă eliptică și este acoperită de copaci. Se află la doar 10 metri de malul spaniol al râului și la 20 metri de cel francez. Este de o importanță istorică atât de mare, încât este deschisă rar vizitatorilor.

În centru este un monolit enorm, inscripționat, care comemorează întâlnirea la care a fost negociat Tratatul Pirineilor în 1659.

„E aproape o insulă fantomă”, spune Pía Alkain Sorondo, arheolog și ghid turistic. Până și numele e ciudat, pentru că nu există fazani pe Insula Fazanilor.

Mica insulă a devenit importantă în 1648, în urma armistițiului de la sfârșitul Războiului de 30 de ani dintre Franța și Spania, când a fost aleasă ca spațiu neutru pentru a delimita noile zone de graniță.

Unsprezece ani mai târziu, a fost încheiat acordul de pace din Tratatul Pirineilor. Pentru a onora această ocazie, a fost negociată o nuntă regală și, în 1660, regele francez Ludovic al XIV-lea s-a căsătorit cu fiica regelui Filip al IV-lea, Maria Tereza a Spaniei, chiar pe această insulă.

Atât de importantă era Insula Fazanilor ca simbol al păcii, încât s-a decis că ambele țări o vor avea în custodie.

Spania deține administrația între 1 februarie și 31 iulie, în timp ce Insula Fazanilor devine parte oficială a Franței în celelalte șase luni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.