Inocențiu Lung, noul protopop greco-catolic de Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Preasfinția Sa Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, l-a numit în funcția de protopop al Protopopiatului de Lugoj și de consilier eparial, pentru o perioadă de trei ani, pe părintele iconom stavrofor Inocențiu Lung, paroh de Coștei și administrator parohial de Valea Lungă.

După cum au anunțat reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, numirea s-a făcut în conformitate cu canoanele 276, 277 şi 278 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO) şi cu Dreptul Particular al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Noul protopop Inocențiu Lung îi succede în funcție P. On. Pr. Teodor Baba, care s-a pensionat începând cu data de 1 decembrie 2022, după ce a împlinit venerabila vârstă de 73 de ani, și care a fost timp de 26 de ani protopop de Lugoj și consilier eparhial, ocupându-se, în primii ani de după redobândirea libertății Bisericii Greco-Catolice, de reactivarea mai multor parohii greco-catolice din județul Timiș, dar având și o bogată activitate pastorală, fiindu-i conferită – la 19 octombrie 2005 – Crucea Pectorală „pentru râvna și constanta preocupare în activitatea pastoral-misionară și pentru devotamentul față de Biserica lui Cristos”.

Părintele Inocenţiu Lung, în vârstă de 49 de ani, a preluat oficial atributiile de Protopop începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noul protopop este originar din județul Hunedoara, a fost paroh greco-catolic de Coșteiu timp de 20 de ani, este căsătorit, are un băiat student și o fiică elevă de liceu.

Ceremonia de instalare a noului protopop greco-catolic de Lugoj a avut loc duminică, 8 ianuarie, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj.

În cadrul acestei Sfinte Liturghii, PS Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, l-a prezentat credincioşilor pe noul protopop al Protopopiatului Greco-Catolic de Lugoj şi Consilier Eparhial, pe Preaonoratul Părinte Iconom stavrofor Inocenţiu Lung, paroh de Coştei şi administrator parohial de Valea Lungă.

Serviciul divin a fost oficiat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în frunte cu PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic și PS Ioan Călin Bot, episcop auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice Lugoj, răspunsurile fiind date de Corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.

La sfârșitul slujbei, secretarul episcopiei, părintele Marius Pop, a dat citire decretului de numire al noului protopop, iar în predica rostită cu acest prilej, PS Alexandru Mesian a evidențiat pericopa evanghelică a începutului propovăduirii Domnului Iisus Cristos, subliniind paralelismul acesteia cu instalarea în funcție a noului protopop unit de Lugoj, care provine dintr-o familie de cinci preoți, evidențiind faptul că toate acestea sunt de bun augur pentru începutul unei noi păstoriri a credincioșilor din Protopopiatul Greco-Catolic de Lugoj.

P. On. Pr. Inocențiu Lung a mulțumit ierarhiei Bisericii, preoților, credincioșilor și a subliniat: „Această misiune o văd cu două dimensiuni, una spirituală și cealaltă socială. Sper să împlinim, împreună, cu bine, această misiune pe care am primit-o pentru bunul mers al Bisericii și al societății”.

Foto: Raimondo-Mario Rupp

 

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.