Începe maratonul filmelor de Cannes la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În serile de 21 și 22 octombrie, la Filarmonica Banatul, timișorenii sunt așteptați la un maraton de filme proaspăt aduse de la Cannes, în premieră la Timișoara. Proiecțiile Les Films de Cannes à Timișoara vor începe după orele 22.00 (vineri) și 23.00 (sâmbătă) și se vor întinde până spre dimineață. Evenimentul se va deschide vineri, la ora 22.00, cu debutul Album, distins anul acesta cu Prix Révélation France 4 în secțiunea Semaine de la Critique la Cannes, în prezența regizorului turc Mehmet Can Mertoğlu. Întâlnirea sa cu publicul va fi moderată de criticul de film Irina Margareta Nistor.

Maratonul filmelor de Cannes la Timișoara cuprinde filmele distinse cu Palme d’Or (I, Daniel Blake, r. Ken Loach) și Marele Premiu la Cannes (Juste la fin du monde, r. Xavier Dolan), singurul film din competiția celebrului festival recompensat cu două trofee, The Salesman (r. Asghar Farhadi), favoritul presei internaționale, comedia Toni Erdmann (r. Maren Ade), și mult-așteptatul The Neon Demon (r. Nicolas Winding Refn), cu Elle Fanning.

Accesul la eveniment se face pe bază de invitaţie ce poate fi ridicată, gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul, conform orarului (luni-miercuri-vineri: 10.00-14.00; marţi-joi: 14.00-19.00) sau în ziua proiecţiei , începând cu ora 21.00, respectiv ora 22.00.

PROGRAM

Vineri, 21 octombrie

22.00 – ALBUM, de Mehmet Can Mertoğlu (2016, 105′, TUR)

Premiul Révélation France 4, Semaine de la Critique, Cannes 2016. În prezența regizorului și a criticului de film Irina Margareta Nistor + Q&A

 

00:00 – THE NEON DEMON, de Nicolas Winding Refn (2016, 117′, US)

Competiția Oficială, Cannes 2016

 

02.15 – I, DANIEL BLAKE, de Ken Loach (2016, 100′, UK)

Palme d’Or, Cannes 2016

 

Sâmbătă, 22 octombrie

23.00 – TONI ERDMANN, de Maren Ade (2016, 162′, DE)

Premiul FIPRESCI, Comptetiția Oficială, Cannes 2016

 

02.00 – JUSTE LA FIN DU MONDE, de Xavier Dolan (2016, 95′, CAN-FR)

Marele Premiu al Juriului și Premiul Juriului Ecumenic, Cannes 2016

 

03.50 – THE SALESMAN, de Asghar Farhadi (2016, 125′, FR-Iran)

Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2016

 


Les Films de Cannes à Bucarest, inițiat în 2010, a generat un trend, în 2014 lansându-se la Buenos Aires un eveniment similar, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. În cele șase ediții, spectatorii bucureșteni au avut parte de întâlniri memorabile cu nume ca Jacques Audiard, Gaspar Noé, Abdellatif Kechiche, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérenice Bejo, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo sau Thierry Frémaux. La ultimele ediții, cele mai multe proiecții din festival au fost sold out.

Ediția din acest an a Les Films de Cannes à Timișoara este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casa de cultură a Municipiului Timisoara si Filarmonica Banatul. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques si Institutul Cultural Român.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, microFILM. Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Susținut de: BRD Groupe Société Générale. Mașina oficială a festivalului: BMW. Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva. Parteneri: UPS, Europa Cinemas.

Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Cărturești, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST.

AL PRESS

 

Despre admin 6425 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.