Încă două zile libere pentru angajați

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Românii s-ar putea bucura de două zile libere noi: 24 ianuarie și 1 iunie pot fi incluse pe lista liberelor legale din Codul Muncii. Dacă prima inițiativă are nevoie de acceptul Camerei Deputaților, cea de-a doua trebuie să treacă de ambele camere.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, are cele mai multe șanse să fie declarată zi nelucrătoare. La ora actuală, aceasta este recunoscută doar ca sărbătoare națională, potrivit legii 171/2004. Această modificare presupune schimbarea articolului 139 din Codul Muncii.

Al doilea proiect de lege face referire la stabilirea ca zi nelucrătoare de sărbătoare legală a Zilei Copilului. Dacă majoritatea zilelor libere din România au fost acordate pe baza unor motive religioase, accentul este mutat acum pe familie. Această inițiativă are în vedere consolidarea relației dintre copii și părinți. În plus, contextul face referire la necesitatea unui mediu armonios pentru cei mici și la importanța timpului petrecut în familie.

Propunerea urmează să ajungă pe ordinea de zi a Senatului, urmând să fie apoi adoptată sau nu tot de către Camera Deputaților.

În acest moment, România se află pe una dintre ultimele poziții din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul zilelor libere acordate angajaților.

Codul Muncii recunoaște în prezent 12 zile libere legale, afară de cele de concediu:

1 și 2 ianuarie;
 prima și a doua zi de Paști;
1 mai – Ziua Muncii;
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

În plus, persoanele care aparțin diferitelor culte religioase recunoscute drept legale, mai au dreptul la încă două zile libere pentru sărbătorile religioase proprii. Pentru a intra în vigoare cele două propuneri trebuie să fie adoptate de Senat și de Camera Deputaților, iar mai apoi trebuie promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.

AL PRESS

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.