În ultimele cinci săptămâni, euro a stagnat la 4,45 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada analizată leul a avut o evoluție stabilă față de euro, în timp ce dolarul s-a depreciat iar francul elvețian a crescut.

Începând cu data de 22 august raportul euro/leu s-a stabilizat în jurul pragului de 4,45 lei, tendință care ar trebui să continue și în următoarele două – trei săptămâni. Apropierea momentului alegerilor parlamentare ar putea afecta leul, evoluție normală pentru un astfel de eveniment, investitorii căutând să își protejeze pozițiile, inainte de aflarea rezultatelor. Spre finalul anului am putea asista, de asemenea, la ieșiri de fonduri speculative străine în condițiile în care Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale americane (FOMC) ar putea decide în ultima lună a acestui an majorarea dobânzii sale cheie, care se menține din decembrie trecut la 0,25 – 0,50%/an.

Perioada a început cu un maxim de 4,4534 lei iar minimul a fost de 4,4470 lei, unul din cele mai scăzute medii ale ultimelor trei luni, pe fondul creşterii apetitului faţă de risc al investitorilor în urma deciziei FOMC de a nu majora dobânda sa de politică monetară.

La sfârşitul intervalului cursul a fost anunţat la 4,4504 lei iar tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, 4,4480 – 4,4520 lei, evoluţie care s-a observat şi în cazul celorlalte monede din regiune.

Cursul dolarului american a scăzut de la 3,9933 lei, în prima parte a perioadei, la 3,9589 lei, la finalul acesteia, într-o şedinţă în care cotațiile au fluctuat între 3,956 și 3,967 lei.

Media monedei elvețiene, care s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,096 la 1,086 franci/euro, investitorii preferând plasamentele cât mai sigure, a crescut de la 4,0735 la 4,0875 lei pentru a încheia intervalul la 4,0865 lei.

Parcursul perechii euro/dolar a fost împărțit în două. În prima sa parte, euro a scăzut până la 1,1123 dolari, minim al ultimei luni, datorită pariurilor puse pe seama creșterii dobânzilor din SUA.

Declaraţia d-nei Janet Yellen, preşedintele Fed, care a urmat şedinţei FOMC, în care a precizat că „economia are de recuperat un pic mai mult decât credeam iniţial”, a avut ca efect aprecierea euro faţă de dolar la 1,1247.

Abundenţa de bani ieftini s-ar putea încheia în ultima lună din 2016, în cazul în care la întâlnirea FOMC de la jumătatea lui decembrie se va decide creşterea dobânzii. Avem în vedere faptul că d-na Yellen crede că şansele pentru o majorare anul acesta au crescut.

Evoluția monedei americane s-a reflectat în creșterea prețului unciei de aur, în piața londoneză, de la 1.314 la 1.339 dolari.

(Analiza cuprinde perioada 20 – 26 septembrie 2016)

Radu GEORGESCU

 

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.