In memoriam Stelian Olariu

Share Button

In memoriam Stelian Olariu,
fostul dirijor al Corului Operei Naționale din București

Stelian Olariu, longevivul dirijor al Corului Operei Naționale din București, s-a stins din viață la venerabila vârstă de 88 de ani! Născut în Banat, la Parța, muzicianul a fost un constant admirator și prieten al Corului „Ion Vidu”. După eclatantul concert al cameralei lugojene, în aprilie 2006, pe prestigioasa scenă a Sălii de Concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române – cu prilejul jubileului centenarului Marii Expoziții Jubiliare (când nouă corale bănățene au dat glas dorului pentru frații de „preste deal”), dirijorul bănățean și-a exprimat sensibilele impresii printr-o memorabilă scrisoare deschisă. Ca omagiu adus ilustrului maestru, redăm textul misivei.

Constantin-T. STAN

Stimate doamne şi stimaţi domni ai Coralei Camerale „Ion Vidu”, mult stimate maestre Remus Taşcău,

Prezenţa Coralei Camerale „Ion Vidu” la sala mare de concerte a Radiodifuziunii Române mi-a oferit prilejul ca, după mulţi ani, să vă pot asculta într-un concert coral ce cuprindea piese din creaţia corală sacră, universală şi autohtonă.

Vă spun că, pe tot cuprinsul evoluţiei dumneavoastră în concert, cât şi prin programul oferit ascultătorilor, am fost emoţionat şi, în acelaşi timp, mândru că sunt fiu al Banatului nostru cel de tradiţie.

Am fost emoţionat de calitatea în sine a interpretării pieselor. Aţi demonstrat că aveţi o sonoritate corală din cele mai bune. Omogenitatea a fost bine realizată şi de calitate. Cele patru compartimente vocale au fost foarte îngrijite şi bine asamblate. Calitatea vocilor este valoroasă, voci frumoase, şi de aici sonoritatea corală foarte bună, pot zice chiar proprie ansamblului dumneavoastră. Lugojul nu se dezminte, are încă mulţi cântăreţi cu voci bune şi frumoase. Interpretarea a fost de ţinută profesionistă, cu momente de rară frumuseţe şi care au trecut spre sufletul auditorului ca o binefacere, ca ceva împlinit. Felicitări şi mulţumiri doamnei soliste!

Sub celălalt aspect, al mândriei mele de bănăţean, sincer vă mărturisesc, eram mulţumit că tradiţia bănăţenilor, de a trece munţii să le cânte fraţilor „de preste deal”, a rămas încă vie. Legătura aceasta cu „cei de dincolo” prin cântare corală a fost şi este în sine o mare faptă de cultură în viaţa corală a neamului nostru. Aţi făcut bine că aţi concertat pe o scenă de prestigiu din Capitală. A meritat chiar şi oboseala pe care, desigur, aţi suportat-o. Eu vă felicit şi vă aduc mulţumiri.

Iar dacă mi-aţi adus atâta bucurie şi satisfacţie, dumneavoastră, artiştii corului, trebuie, în mod cu totul aparte, să îi aduc maestrului Remus Taşcău felicitările mele cele mai sincere, pentru ceea ce se poate numi strădania vieţii sale artistice, învestită cu patimă şi totală dăruire în ani mulţi de conducere artistică a corului. Vă aduc, stimate maestre, cuvinte de laudă şi preţuire, pentru tot ce aţi impus şi aţi acumulat în timp pentru corală, privind un studiu disciplinat sub toate aspectele lui, o coeziune sufletească a interpreţilor, o ţinută scenică aleasă şi o realizare artistică de foarte bună calitate în întregul şi în amănuntul ei. E bine de ştiut şi de subliniat că munca dirijorului de cor nu e deloc uşoară şi nu oricine poate avea reuşite temeinice. De aceea, vă zic BRAVO!!! şi vă doresc succese în continuare.

Permiteţi-mi acum, la vremea minunatei Sărbători a Învierii Domnului Hristos, să vă trimit, cu mult drag, tuturor artiştilor cântăreţi ai Coralei „Ion Vidu” şi maestrului său Remus Taşcău, gânduri de bine cu urări de sănătate pentru dumneavoastră şi familiile dumneavoastră. Să aveţi un Paște cu bucurii, cu satisfacţii sufleteşti şi fericire! Hristos a Înviat!

Stelian Olariu
Timişoara, 21 aprilie 2006

906

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.