
Sâmbătă, 17 iunie 2023, a avut loc maratonul cultural ajuns la a V-a ediție, „Noapte de veghe eminesciană”, cu tema „Împreună”, amfitrionul acesteia fiind col. (r) Ion Teca.
Evenimentul a avut două momente: primul, desfășurat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, a fost conceput ca un maraton poetic și muzical cu mesaj creștin al poeților prezenți la eveniment. După ce preoții Cristian Cerbu, Ioan Last și Emanuel Gafița au oficiat o scurtă pomenire a sufletului marelui Mihai Emiescu, evenimentul a fost deschis cu „Rugăciunea” românului suprem, de către Ion Teca.
S-au alăturat acestei acțiuni poeții Nicolae Toma, Mia Rogobete, Nicolae Silade, Loredana Lupescu, Mihai Ursulescu, Aurel Muntoiu, Mariana Liuba, Gheorghe Busuioc și Sergiu Boian din Lugoj, Dumitru Cristănuș și Mihai Lorinczi din Sibiu, Mariana Pândaru, Redactor Șef al Revistei „Ardealul Literar” Deva și Elena Petruț din Brad, Hunedoara, Natalia Nicalona și Jiva Fițu din Arad, Daniel Luca și Mirela Cocheci din Timișoara, și, nu în ultimul rând, poetul sârb, de etnie română, Președintele Asociației „Tibiscus”, Vasile Barbu, din Uzdin-Serbia. Au mai fost recitate versuri de către Georgeta Bogdan și Alina Bogoevici, din poeții Eugen Dorcescu și Ionel Peia, elevele Patricia Kostner, Vanesa Micșa, Diandra Cucec și, nu în ultimul rând, Corul Bisericii „Învierea Domnului”, dirijat de doamna prof. Alina Bogoevici.
A doua parte s-a desfășurat după-amiază, la Universitatea Europeană Drăgan și a fost conceput ca o alternanță a exprimării poetice ale poeților amintiți, cu elemente culturale, artistice și muzicale ale tuturor celor care conviețuiesc „Împreună”. Unicitatea evenimentului a constat în prezența și exprimarea culturală a tuturor etniilor care alcătuiesc peisajul demografic zonal.
Parteneri ai evenimentului au fost mai multe instituții de educație și promotoare cultură și artă autentică tradițională: Biblioteca Municipală, Școala Gimnazială Nr 2 Lugoj, Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu”, Școala Gimnazială „Eftimie Murgu”, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, Școala Gimnazială Nr. 12 Măguri și, nu în ultimul rând, Clubul Copiilor.
Partea erudită a evenimentului a fost adusă de către duetul DUO Alex, format din reprezentantul etniei evreiești, Alexandru Reisz care l-a acompaniat pe dl prof. Alexandru Vasiliu, într-o interpretare, la vioară, a magnificei „Balade” a lui Ciprian Porumbescu.
Ansamblul Folcloric „Susăneanța”, pregătit de coregraful Dumitru Răduțiu, a reprezentat frumusețea valorilor tradiționale care definesc identitatea noastră, printr-un grupaj de dansuri, unele pe ritmurile cântecelor interpretate de eleva Andrada Buzducea.
În finalul acestei seri de vis, mezzosoprana de nivel internațional, Aura Twarowska, a adus prin cântec, pe versurile marelui Mihai, mesajul dumneaei de iubire, unicul sentiment care răzbește peste vremi și face posibilă existența tuturor de a fi „Împreună”.
Amfitrionul evenimentului, d-l Ion Teca, aduce multe mulțumiri Universității Europene Drăgan și Bisericii Adormirea Maicii Domnului care, prin domnul rector Dumitru Cornean respectiv, Pr. paroh, Ioan Cerbu, au sprijinit necondiționat desfășurarea acestui eveniment de mare profunzime culturală.
„Numai ÎMPREUNĂ, prin respect, toleranță, acceptare și iubire putem atinge următorul nivel superior de conștiință. Nimic nu este întâmplător, iar orice semen de-al nostru, apărut pe drumul vieții noastre, este o cruce pe care ne-o dă Dumnezeu pentru devenirea noastră. Avându-l ca reper de suflet pe Mihai Eminescu, cea mai mare conștiință națională, promotori, susținători, iubitori și, nu în ultimul rând, oameni de cultură, ne-am adunat în jurul acestui eveniment de suflet, pentru a promova iubirea necesară și obligatorie, pentru a fi Împreună”, a declarat organizatorul evenimentului, d-l Ion Teca.
Tilore KORTNER
Lasă un răspuns