Implant dentar sau fațete? 3 sfaturi pentru a face alegerea corectă

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sursa foto: Freepik https://img.freepik.com/free-photo/dentist-whiting-teeth_624325-1916.jpg?w=740&t=st=1676019784~exp=1676020384~hmac=a42975c8e6f4192d3e0c4d2d10dedaa6206672a5a467d0129f43a855bf2dbe53

Dacă îți dorești un zâmbet perfect, există mai multe proceduri stomatologice la care poți apela pentru a-l obține. Două dintre acestea sunt implantul dentar și fațetele dentare. Ele au însă indicații diferite, iar în acest articol îți vom spune care sunt situațiile în care ai putea avea nevoie de fiecare dintre acestea. De asemenea, ți-am pregătit și câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi opțiunea potrivită pentru tine.

Care este diferența dintre implanturi și fațete dentare

Implanturile dentare sunt dispozitive din titan, cu o formă similară cu cea a unui șurub, care se inserează chirurgical în osul maxilar sau mandibular, pentru a prelua rolul de rădăcină a unui dinte lipsă. Fațetele dentare, pe de altă parte, sunt lucrări protetice foarte subțiri, care se aplică pe suprafața exterioară a dinților pentru a îmbunătăți aspectul acestora, prin corectarea formei, culorii sau dimensiunea lor.[1][2]

După cum se poate observa din descrierea lor, implanturile dentare și fațetele îndeplinesc roluri complet diferite. De exemplu, ai putea avea nevoie de un implant dentar dacă ai carii sau o fractura radiculară (a rădăcinii dentare), ai fost diagnosticat/ă cu boala parodontală, te-ai născut fără anumiți dinți ori suferi de bruxism.[1] Fațetele dentare, în schimb, ar putea reprezenta o opțiune de tratament dacă ai dinții rupți sau ciobiți, cu colorații inestetice, spațiați, mai mici decât în mod normal sau cu o formă neobișnuită.[2]

Cum alegi procedura corectă pentru tine 

Implanturile dentare și fațetele sunt două opțiuni care ți se vor pune la dispoziție în orice clinică stomatologică din Brașov sau orice alt oraș locuiești. De altfel, singura modalitate de a știi cu certitudine dacă ai nevoie de implanturi dentare sau fațete dentare este să consulți un stomatolog, care, cu siguranță, îți va putea spune care dintre cele două opțiuni este cea potrivită pentru tine. Între timp, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să faci chiar tu alegerea corectă:

1. Stabilește care sunt problemele danturii tale

În cazul în care deja ai pierdut unul sau mai mulți dinți, nu este greu să-ți dai seama că avea nevoie de implant dentar, în special dacă nu vrei să apelezi la punți dentare sau la proteze, alte două posibile soluții pentru această problemă. Dacă însă dinții tăi sunt sănătoși, iar problemele care te deranjează sunt mai degrabă de natură estetică, fațetele dentare reprezintă o metodă eficientă și rapidă de a le corecta.

2. Documentează-te cu privire la caracteristicile fiecărei proceduri

Odată ce ai identificat natura problemelor tale, informează-te despre tot ce ține de cele două tratamente stomatologice: de la rolurile pe care le îndeplinesc și indicațiile lor, până la avantajele pe care le oferă. De asemenea, documentează-te cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi considerat un candidat ideal pentru o procedură sau alta. Este bine să știi de la început și ce presupune, de regulă, un astfel de tratament, care sunt etapele sale și cât va dura.

3. Ascultă sfatul specialiștilor

După cum am menționat deja, numai medicul stomatolog îți poate spune exact de ce tip de tratament ai tu nevoie. Poate că tu te programezi la o consultație crezând că ai nevoie de o fațetă dentară pentru a masca un dinte ușor fisurat. În urma investigațiilor efectuate, dentistul poate descoperi însă că este vorba de o fisură care s-a extins până la rădăcina dintelui și că acesta va trebui extras și înlocuit cu un implant dentar.

Implanturile dentare și fațetele îndeplinesc roluri complet diferite. Au însă un lucru în comun: ambele pot îmbunătăți aspectul danturii, contribuind la obținerea unui zâmbet frumos. Ține cont de sfaturile și informațiile de mai sus dacă vrei să afli care dintre aceste tratamente este cel potrivit pentru tine. Nu uita însă că alegerea finală o poate face numai medicul stomatolog.

Bibliografie:

  1. „Dental Implants: Tooth Implants, Dentures, Dental Crowns & Bridges” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/10903-dental-implants. Accessed 10 Feb. 2023.
  2. Gotter, Ana. „What to Know before You Get Dental Veneers” Healthline, 17 Dec. 2021, www.healthline.com/health/dental-veneers. Accessed 10 Feb. 2023.

Despre admin 6347 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.