Hildesheimer Allgemeine Zeitung este cel mai vechi ziar din lume, după ce Wiener Zeitung a tipărit ultima ediție

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

După aproape 320 de ani de la înfiinţare, Wiener Zeitung, cel mai vechi ziar din lume, a tipărit ultima ediţie zilnică. Urmare a unei modificări legislative recente, Wiener Zeitung a încetat să mai fie profitabil ca produs tipărit.

Legea, adoptată în aprilie de noul guvern de coaliţie de dreapta al Austriei, a pus capăt obligaţiei legale a companiilor de a plăti pentru a publica anunţuri publice în ediţia tipărită a ziarului, punând capăt rolului Wiener Zeitung de gazetă oficială.

Această schimbare a dus la o pierdere de venituri estimată la 18 milioane de euro şi a forţat ziarul să elimine 63 de locuri de muncă,  personalul editorial fiind redus de la 55 la 20 de persoane. Ziarul va continua online şi speră la o ediţie tipărită lunară.

Deși este deţinut de guvernul austriac, dar independent din punct de vedere editorial, Wiener Zeitung a apărut prima oară în august 1703 şi a trecut prin 12 preşedinţi, 10 împăraţi şi două republici. În 1768, a relatat despre un concert susţinut de un copil de 12 ani „deosebit de talentat”. Numele lui era Wolfgang Amadeus Mozart.

Când Austria a fost învinsă în Primul Război Mondial, ziarul a publicat o ediţie specială cu scrisoarea de abdicare a ultimului împărat habsburgic, Kaiserul Karl.

În ultima sa ediţie tipărită, a publicat un editorial în care dădea vina pe noua lege guvernamentală pentru încetarea tirajului şi a scris: „Sunt vremuri furtunoase pentru jurnalismul de calitate… Pe tot mai multe platforme, conţinutul serios concurează cu ştirile false, videoclipurile cu pisici şi teoriile conspiraţiei”.

În aprilie, tirajul său a fost de doar 20.000 de exemplare în zilele lucrătoare, deşi cifra se dubla în weekend. Vicepreşedinta Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat pentru agenţia austriacă de presă APA că nu este „mulţumită de situaţia” de la ziar.

„Cred că Wiener Zeitung a jucat un rol bun în informarea oamenilor de-a lungul anilor”, a spus ea. Pe parcursul celor trei secole de apariţie, ziarul a avut o singură întrerupere forţată.

După ce Austria a fost încorporată în Germania lui Hitler, ziarul a fost închis de nazişti în 1939. În 1945, în timp ce Austria se afla încă sub ocupaţia aliaţilor, a început să apară din nou.

În prezent, se crede că cel mai vechi ziar din lume care a supravieţuit este publicaţia germană Hildesheimer Allgemeine Zeitung, care a fost publicată pentru prima dată în 1705.

Carmen Melania BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.