Hemoroizi externi și interni: Cauze, diagnostic și soluții pentru tratarea lor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Hemoroizii reprezintă un subiect sensibil pentru mulți pacienți, datorită localizării problemei și a senzațiilor neplăcute pe care le cauzează. Însă, pentru a putea ameliora aceste simptome, este important ca aceștia să ceară sfatul unui medic și să apeleze la diverse soluții de tratament. Iată ce sunt hemoroizii externi și interni și cum îi identifici.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii apar atunci când venele de la nivelul canalului anal se dilată și se inflamează, provocând durere și disconfort. Aceștia pot fi atât externi, situați în zona orificiului anal, cât și interni, aflați în interiorul canalului anal. Odată ce aceștia au început să crească, dimensiunea lor nu va mai scădea.

Simptomele hemoroizilor

Principalul simptom al acestei afecțiuni o reprezintă disconfortul și durerea prezente fie în timpul șederii, fie al defecării. Aceasta poate fi însoțită și de o sângerare ușoară, de senzații de arsură sau mâncărimi, precum și de prezența inflamației. Hemoroizii vor căpăta o culoare violet sau albastră și se vor întări.

Cauzele hemoroizilor

Există numeroși factori care pot determina apariția hemoroizilor, dar printre cei mai comuni se numără constipația și alimentația necorespunzătoare. Problemele de defecație, precum și dieta săracă în fibre, consumul de alcool sau de alimente foarte picante duc la inflamarea vaselor din canalul anal sau la acumularea de presiune în această regiune.

Dacă nu consumi suficientă apă, riști de asemenea să suferi de hemoroizi. Consumul adecvat de apă ajută tranzitul intestinal. În caz contrar, poți suferi de constipație și, astfel, cresc șansele de a dezvolta hemoroizi.

De asemenea, și activitățile care pun multă presiune pe zona bazinului pot favoriza apariția hemoroizilor. Acestea includ statul pe scaun pentru perioade îndelungate, stilul de viață sedentar, dar și anumite activități fizice foarte intense. Obezitatea crește, de asemenea, presiunea în această zonă a corpului, precum și sarcina. Însă, în cazul femeilor însărcinate, hemoroizii dispar de obicei după naștere.

Metode de diagnostic ale hemoroizilor

Pentru a putea diagnostica în mod corect această afecțiune, medicul va realiza un examen proctologic. Acesta constă în analizarea canalului rectal atât la exterior, cat și la interior, printr-un tușeu rectal (palparea canalului rectal și investigația completă a rectului), dar și prin anuscopie, care presupune inserarea unui tub optim în cavitatea anală pentru investigații interne.

În funcție de situația fiecărui pacient, medicul poate recomanda și o serie de alte investigații suplimentare. Acestea includ endoscopia inferioară, colonoscopia sau videoanuscopia, care permit verificarea video a canalului rectal și a colonului sigmoid.

Soluții de tratare a hemoroizilor

Pentru a calma senzațiile de durere și disconfort, poți apela la tratamente locale sub formă de unguente sau supozitoare. De exemplu, poți încerca supozitoarele Prestogel împotriva hemoroizilor. Medicul poate recomanda și o serie de medicamente antiinflamatoare care să amelioreze și durerea.

De asemenea, mai există o serie de proceduri care pot fi realizate în cabinetul unui specialist. Printre acestea, se numără bandarea, adică aplicarea de benzi elastice pentru a reduce dimensiunile hemoroizilor, sau terapia cu radiofrecvență. În cazurile grave, se poate interveni și chirurgical pentru a îndepărta hemoroizii.

Apariția hemoroizilor poate fi determinată de o dietă neechilibrată și un stil de viață sedentar. Pentru a preveni apariția lor, încearcă să rămâi cât mai activ și să eviți alimentele prea picante sau alcoolul. Dacă totuși ai de-a face cu această problemă, poți ameliora simptomele cu ajutorul unui tratament local, însă cere sfatul unui medic pentru cel mai bun mod de a acționa împotriva hemoroizilor.

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.