Guvernul mărește plafonul garanțiilor acordate pentru programul Prima Casă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Guvernul a anunțat că mărește cu 175,5 milioane lei plafonul garanțiilor acordate pentru programul Prima Casă, sumă rămasă neutilizată din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016. Acest plafon de garantare neutilizat permite finanțatorilor să acorde credite Prima Casă în valoare totală de 351 milioane lei.

În plus, Guvernul a anunțat scăderea comisioanelor aplicate la soldul garanției acordate de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

”Pentru garanțiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanției acordate de către FNGCIMM în numele și în contul statului”, se arată în comunicat.

La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, față de 2016, al garanțiilor acordate pentru programul Prima Casă, scăderea fiind de la 2,94 miliarde lei în 2016 la 2,5 miliarde lei în 2017, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică.

Cu această suplimentare, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde lei.

Un plafon de garanții de stat de 2,5 miliarde lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, în condițiile în care statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuință nouă sau consolidată, cu o valoare de maximum 70.000 euro, și 40% pentru un împrumut acordat pentru o locuință veche.

Programul Prima Casă, prin care statul garantează credite destinate achiziției sau construcției de locuințe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piața imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.

Garanțiile se acordă numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat.

De la începutul anului 2016 până la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garanții, în valoare totală de 3,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde lei.

Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată a garanțiilor, din care, până la data de 29 decembrie 2016 au fost plătite 521, iar valoarea totală a garanțiilor plătite este de 44,08 milioane lei.

Guvernul a aprobat, în luna decembrie, o ordonanță de urgență prin care statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental Prima Casă și, totodată, creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maximum 40%.

Din 2009, când a fost lansat programul Prima Casă, și până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanții, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

AL PRESS

Despre admin 6534 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.