Gratuitate pentru studenți la biletele de tren și facilități pentru elevi și studenți la transportul cu metroul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi circulă gratuit cu trenul de la 1 februarie 2017.

Guvernul României a aprobat, în 31 ianuarie 2017, Normele metodologice privind acordarea facilității de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți. Documentul stabilește următoarele facilități:

♦ studenţii români/străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rutele călătoriilor;

♦ elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi aceia cărora li s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă beneficiază de gratuitate pentru  transportul intern feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic.

La jumătate din preț vor călători și elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat. Aceștia vor beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În urma consultării cu reprezentanții studenților s-a hotărât și accesibilizarea transportului cu metroul.  Astfel:

♦ elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot parcursul anului scolar;

♦ studenţii români/străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot timpul anului universitar;

♦ studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe tot parcursul anului universitar.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii ianuarie, O.U.G. nr. 2/2017 care prevede că studenții înmatriculați la formă de invătămant cu frecventă, în instituțiile de invătămant superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri. Până în acest moment, beneficiau de bilete de tren cu reducere de 50% doar studenții care aveau până în 26 de ani, iar numărul călătoriilor cu reducere era limitat la 24 într-un an.

AL PRESS

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.