Generalul-erou Ioan Dragalina, comemorare la 101 ani

Marţi, 7 noiembrie 2017, s-au împlinit 101 ani de la moartea generalului bănăţean Ioan Dragalina, din Caransebeş. În memoria sa, a fost ridicată o cruce monument pe Valea Jiului, în anul 1927, un bust de bronz la Lugoj, în anul 1931, o statuie de bronz la Caransebeş, în anul 1943, şi un bust de bronz la Mărăşeşti, în anul 1993.

Comemorare la 100 de ani, Caransebeş, 10 noiembrie 2016. Activitatea a fost organizată de Muzeul de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caras-Severin, al Primăriei locale şi al colonelului Liviu Groza – istoric militar. Ministerul Apărării a fost reprezentat de  militari din garnizoana Timişoara şi Lugoj, care au depus şi o coroană (cu eşarfa tricoloră invers). Din Lugoj, a fost invitat profesor Nicolae Streian, pentru a prezenta pe scurt  informaţii cu privire la ridicarea primului bust din România al generalului.

Prof. Nicolae Streian abandonat. La manifestare, lucrurile nu s-au desfăşurat la amploarea cuvenită unui erou bănăţean, iar profesorul Streian nu a fost băgat în seamă, deşi avea asupra sa informaţii cu privire la ridicarea bustului din Lugoj şi fotografia colonelului Constantin Apostolescu. Profesorul Streian a fost apoi omis şi de la masa festivă, deoarece imediat după comemorarea de la monument “toţi invitaţii au fugit la mâncare”, aşa cum s-a exprimat un cetăţean local.

Foto:

Colonel Constantin Apostolescu, comandant al Regimentului 42 Artilerie, preşedinte al Comitetului de iniţiativă 1929-1931 pentru ridicarea monumentului generalului Dragalina din Lugoj

Profesor Nicolae Streian, prezent la manifestare

Autorităţile judeţului Caras-Severin şi din Caransebeş aduc un omagiu folosindu-se de aceeaşi coroană depusă de militari

Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere ”Lt. erou Petre Lațcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.