Generalul-erou Ioan Dragalina, comemorare la 101 ani

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Marţi, 7 noiembrie 2017, s-au împlinit 101 ani de la moartea generalului bănăţean Ioan Dragalina, din Caransebeş. În memoria sa, a fost ridicată o cruce monument pe Valea Jiului, în anul 1927, un bust de bronz la Lugoj, în anul 1931, o statuie de bronz la Caransebeş, în anul 1943, şi un bust de bronz la Mărăşeşti, în anul 1993.

Comemorare la 100 de ani, Caransebeş, 10 noiembrie 2016. Activitatea a fost organizată de Muzeul de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caras-Severin, al Primăriei locale şi al colonelului Liviu Groza – istoric militar. Ministerul Apărării a fost reprezentat de  militari din garnizoana Timişoara şi Lugoj, care au depus şi o coroană (cu eşarfa tricoloră invers). Din Lugoj, a fost invitat profesor Nicolae Streian, pentru a prezenta pe scurt  informaţii cu privire la ridicarea primului bust din România al generalului.

Prof. Nicolae Streian abandonat. La manifestare, lucrurile nu s-au desfăşurat la amploarea cuvenită unui erou bănăţean, iar profesorul Streian nu a fost băgat în seamă, deşi avea asupra sa informaţii cu privire la ridicarea bustului din Lugoj şi fotografia colonelului Constantin Apostolescu. Profesorul Streian a fost apoi omis şi de la masa festivă, deoarece imediat după comemorarea de la monument “toţi invitaţii au fugit la mâncare”, aşa cum s-a exprimat un cetăţean local.

Foto:

Colonel Constantin Apostolescu, comandant al Regimentului 42 Artilerie, preşedinte al Comitetului de iniţiativă 1929-1931 pentru ridicarea monumentului generalului Dragalina din Lugoj

Profesor Nicolae Streian, prezent la manifestare

Autorităţile judeţului Caras-Severin şi din Caransebeş aduc un omagiu folosindu-se de aceeaşi coroană depusă de militari

Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere ”Lt. erou Petre Lațcu” Lugoj

Despre admin 6572 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.