Furnizorii trebuie să returneze oamenilor banii pentru facturile necompensate la energie și gaze

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi ar trebui să returneze din oficiu banii încasați, nu să-i rețină din facturile următoare, pentru ca au beneficiat de acești bani încălcând legea, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a mai spus că ANPC e de o săptămână în control la toți furnizorii și că săptămâna viitoare se va adopta o ordonanță care va obliga furnizorii la corectarea facturilor.

„Neaplicarea legii a fost o hoție și cei care au făcut acest lucru trebuie penalizați. Facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să platească penalități si facturile trebuie refăcute”,

a declarat Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, pentru furnizorii care nu vor să aplice legea se poate merge până la retragerea licenței acelui furnizor. „Furnizorii trebuie să facă din oficiu acest lucru. Luăm în calcul să facem o modificare legislativă în această lege a compensării ca să-i obligăm prin lege să facă acest lucru”, a spus ministrul. Acesta a recomandat consumatorilor să se adreseze furnizorilor și dacă nu se înțeleg cu aceștia să facă reclamații la ANPC și ANRE. Virgil Popescu a spus că a discutat cu ANPC să facă un call center care să preia reclamațiile.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat și el noi măsuri pentru protejarea cetățenilor si firme-lor împotriva creșterii facturilor la energie.

„De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție: TVA redus la 5% și compensarea certificatului verde și a bonu-sului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale”,

a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.