Fraudă de 600 de milioane de euro. 22 de persoane, arestate. Lamborghini, Porsche, Audi Q8, confiscate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dosar de fraudă de 600 de milioane de euro din PNRR-ul Italiei. Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, a arestat 22 de suspecți din Italia, Austria, România și Slovacia în cadrul unei ample anchete privind o fraudă masivă cu fonduri europene.

Gruparea a falsificat documente contabile pentru a primi fonduri europene nerambursabile şi a spălat bani folosint tehnologii avansate, inclusiv inteligenţă artificială.

Italia este cel mai mare beneficiar de fonduri PNRR cu peste 191 de miliarde de euro.

Poliția a percheziționat mai multe locuinţe și sedii confiscând și înghețând bunuri, inclusiv apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8.

Gruparea de crimă organizată aflată în centrul anchetei este formată inclusiv din profesioniști cu experiență în solicitarea de finanțare publică, care au ajutat la obţinerea unor proiecte de zeci de milioane de euro, menite să îmbunătățească competitivitatea și digitalizarea companiilor italiene.

Poliția financiară a monitorizat tranzacții suspecte și a identificat „spălarea unui profit ilegal uriaș printr-o rețea complexă de companii fictive înființate în Italia, Austria, Slovacia și România”, a transmis poliția financiară a Italiei.

Gruparea a folosit un „aparat rafinat de spălare a banilor… apelând la tehnologii avansate, cum ar fi servere cloud situate în țări sancţionate de UE, criptoactive și inteligență artificială pentru a produce documente false”.

În ultimul deceniu, grupările de crimă organizată au devenit din ce în ce mai pricepute în a sifona fondurile europene pentru dezvoltare și reconstrucție.

Peste 200 de investigații de fraudă au fost deschise anul trecut în legătură cu fondurile PNRR ale UE care se ridică la 800 de miliarde euro. În 2022, când planul a fost demarat şi se afla în stadiile incipiente au fost demarate doar 15 investigaţii.

Italia este supravegheată în mod special de către procurori pentru gestionarea PNRR-ului, cu 179 de anchete deschise.

Carmen BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.