Festivalul Internaţional „Lugoj Clasic”, ediţia I, 30 iulie – 11 august 2016

Iată-ne ajunși la momentul bilanțului primei ediții a evenimentului cultural de anvergură desfășurat la Lugoj – Festivalul Internaţional “Lugoj Clasic” (director  artistic:  mezzosoprana  dr. Aura Twarowska – Opera de Stat din Viena) –, care a oferit publicului iubitor de frumos, timp de două săptămâni, în perioada 30 iulie – 11 august 2016, șapte ample evenimente cultural-artistice: recitalul de lieduri semnate de compozitorul Tiberiu Brediceanu și prezentarea de modă și bijuterii “L’Arte delle Donne” (30 iulie 2016), expoziţia de fotografie „Soulmates” a Oanei Stoian (4 august 2016), recitalul de „Psalmi” cu Maia Morgenstern și Aura Twarowska (6 august 2016), spectacolul de teatru “În vizită la Domnul Green” cu Virgil Ogășanu și Tudor Aaron Istodor (8 august 2016), lansarea volumelor – I și II – “Lugojul în nesfârşirea clipei” semnate de scriitorul Vasile Bogdan (9 august 2016), concertul „Seară de Muzică Sacră” de la Catedrala Greco-Catolică “Pogorârea Sfântului Spirit” Lugoj (10 august 2016), vernisajul expoziției de pictură „Maeștrii” (11 august 2016). Organizatorii acestui amplu eveniment cultural au fost: Asociaţia Culturală „Enthousiamos” (preşedinte: mezzosoprana Aura Twarowska; videpreşedinte: prof. Simona Avram; secretar: Oana Borlea), Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Lugoj (Primar: ing. prof. Francisc Boldea), Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj (director: Ilie Constantin), Biblioteca Municipală Lugoj (director: Henrieta Szabo), Cinematograful “Bela Lugosi” Lugoj, Catedrala Greco-Catolică “Pogorârea Sfântului Spirit” Lugoj (Episcop: PSS Alexandru Mesian), Comunitatea Evreilor Lugoj (președinte: Ivan Bloch), English Pub Lugoj – “Art Club” (amfitrion: Dan Haica), Asociaţia Culturală “Unlimited”.

Recitalul de lieduri semnate de Tiberiu Brediceanu și prezentarea de modă și bijuterii “L’Arte delle Donne”

9Mult aşteptatul eveniment cultural Festivalul Internaţional “Lugoj Clasic” de la Lugoj, ediția I, a debutat sâmbătă, 30 iulie 2016, de la ora 20.00, în curtea “Casei Bredicenilor” din Lugoj, cu un regal muzical – lieduri din creaţia compozitorului lugojean Tiberiu Brediceanu; microconcertul a fost susţinut de solistele de operă Aura Avram Twarowska (mezzosoprană la Opera de Stat din Viena), Monika Szlahotka-Szirbik (mezzosoprană la Theater Opera din Gorlitz – Germania) şi Diana Chirilă (soprană la Opera Naţională Română din Timişoara), fiind acompaniate la pian de lect. univ. dr. Silviana Cîrdu (de la Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara); toate cele trei soliste care au încântat auditoriul au fost formate la şcoala lugojeană de muzică.

Deschiderea oficială a primei ediţii a Festivalului Internaţional “Lugoj Clasic” a avut loc în prezenţa Primarului Municipiului Lugoj – prof. ing. Francisc Boldea – care le-a adresat celor prezenţi – artişti, oficialităţi locale, invitaţi din ţară şi de peste hotare, organizatori, participanţi, mass-media – un cuvânt de bun venit, acesta fiind primul eveniment cultural care s-a desfăşurat la “Casa Bredicenilor” din Lugoj (situată pe str. V. V. Delamarina, renovată recent şi inaugurată în 12 martie 2016, scopul de a deveni noul hot-spot artistic şi cultural al Lugojului).

A doua parte a programului “L’Arte delle Donne” din cadrul Festivalului Internaţional “Lugoj Clasic” de la Lugoj, din 30 iulie 2016, a cuprins o prezentare de modă şi bijuterii, creaţii ale artistelor Luciana Matei Plavoşin (cu un master în Designer Vestimentar, la Universitatea de Vest din Timişoara) – Liberty Collection – şi Marieta Pamfil (Facultatea de Arte Plastice Timişoara, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România) – Podoabe –, o explozie de culoare şi eleganţă, superbe ţinute Princess Melina ornate cu Podoabe; ambientul muzical (muzică clasică) al acestui moment a fost susţinut la pian de Cristina Bejera, elevă a Şcolii Gimnaziale de Muzică “Filaret Barbu” Lugoj.

Vernisajul expoziţiei de fotografie „Soulmates” a artistului fotograf Oana Stoian

8Tot la “Casa Bredicenilor” din Lugoj a avut loc joi, 4 august 2016, de la 19.00, şi cel de al doilea eveniment cultural din programul Festivalului Internațional „Lu­goj Clasic”, şi anume: vernisajul expoziţiei de fotografie „Soulmates”, realizată de artistul fotograf Oana Stoian, care s-a născut în Lugoj în anul 1993; a ab­sol­vit studiile de licenţă în 2015 la Secţia Foto-Vi­deo a Facultăţii de Arte şi De­sign, în cadrul U­ni­ver­sităţii de Vest din Timişoara; în prezent, urmează stu­diile de masterat în Grafică Publicitară; a avut pri­ma expoziţie personală de fotografie în luna de­cem­brie 2015, în Timişoara, iar în 2016 a fost a­lea­să printre cei zece finaliști ai concursului internațional de fotografie „Sony World Pho­tography Awards”, la ca­tegoria Professional – Sta­ged; Oana este cunoscută în me­diul artistic și sub pseu­donimul de Nairafee.

„Psalmi” – recital cu Maia Morgenstern și Aura Twarowska

7Cel de-al treilea eveniment cultural din cadrul Festivalului Internațional „Lu­goj Clasic” a fost recitalul de muzică sacră „Psalmi”, care s-a desfășurat sâmbătă, 6 august 2016, de la ora 21.00, în ambianța cu totul deosebită a templului mozaic din Lugoj – Sinagoga Neologă. Recitalul a fost susținut de mezzosoprana Aura Twarowska (Opera de Stat din Viena) și soprana Diana Chirilă (Opera Națională din Timișoara);  invitată de onoare a fost actrița Maia Morgenstern, într-un recital de excepţie – proiecţii cu lectură de Psalmi şi versete din Vechiul Testament (Psalmi și versete din Geneză și Psalmii moderni ai lui Reiner Maria Rilke), filmare în exclusivitate pentru Festivalul Internaţional “Lugoj Clasic” de Alexandru Constantinescu; acompaniamentul la orga Sinagogii a fost susținut de Silviana Cîrdu (Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru); în program: recitare de Psalmi Biblici și moderni, aranjamente muzicale de Psalmi, de N. Bretan, A. Dvorak, A. H. Malotte, H. Smart, O. Speaks, N. Rorem; Psalmul 50 „Deschide, Doamne, buzele mele și gura mea va vesti lauda Ta”, Psalmul 27 „Domnul este lumina și mântuirea mea, de cine să mă tem?” și Psalmul 23 „Domnul este Păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic”.

Piesa de teatru “În vizită la Domnul Green”, cu Virgil Ogăşanu şi Tudor Aaron Istodor

6Cel de-al cincilea eveniment cultural înscris în programul Festivalului Internațional ”Lugoj Clasic” a fost piesa de teatru “În vizită la domnul Green” de Jeff Baron, în regia lui Erwin Șimșensohn, o tragi-comedie adusă pe scena Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” din Lugoj de Teatrul Evreiesc de Stat din București; astfel, publicul lugojean i-a putut admira pe cei doi actori de mare valoare: Virgil Ogășanu – în rolul domnului Green – şi Tudor Aron Istodor – în rolul lui Ross Gardiner. “Este o piesă despre singurătate, despre singurătatea vârstei a treia, ca o boală, care este foarte periculoasă; piesa „În vizită la domnul Green” rezolvă minunat această situaţie”, ne-a mărturisit, în conferința de presă dinaintea spectacolui, maestrul Virgil Ogăşanu, ocazie cu care a dezvăluit și un amănunt important din viaţa familiei sale, legat de orașul Lugoj: tatăl său, Constantin Ogăşanu, a terminat liceul în Lugoj – Liceul “Coriolan Brediceanu” – şi că păstreză şi acum diploma lui de absolvire.

Lansarea cărții “Lugojul în nesfârşirea clipei”, semnată de scriitorul timișorean Vasile Bogdan

5În cadrul Festivalului Internaţional “Lugoj Clasic” a avut loc şi un eveniment literar dedicat marilor personalităţi ale Lugojului; este vorba despre lansarea, în premieră la Lugoj, a volumelor (I şi II) de interviuri “Lugojul în nesfârşirea clipei” (Editura David Press Print, Timişoara, 2016), care va avea loc marţi, 9 august 2016, de la ora 19.00, la Cinematograful “Bela Lugosi”, volume semnate de jurnalistul TV şi scriitorul timişorean Vasile Bogdan – membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, personalitate binecunoscută a mass-mediei din Banat. Lansarea volumelor de interviuri “Lugojul în nesfârşirea clipei” a fost precedată de proiecţia filmului documentar “Mă pictam în mişcări” – Gelu Barbu la 75 de ani, film din arhiva TVR Timişoara. Despre scriitorul Vasile Bogdan și despre volumele I şi II “Lugojul în nesfârşirea clipei” au vorbit: prof. univ. dr.  Lucian Ionică (directorul TVR Timişoara), Ioan David (directorul Editurii David Press Print din Timişoara), scriitorul timişorean Titus Suciu, prof. Simona Avram, prof. dr. Constantin-Tufan Stan, scriitorul Gheorghe Jurma și Gabriela Șerban din Reșița; moderator: Henrieta Szabo (directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj).

„Seară de Muzică Sacră” la Catedrala Greco-Catolică Lugoj, cu Corul „Ion Vidu” din Lugoj şi invitaţi de seamă

4Cel de-al șaselea eveniment cultural al Festivalului Internațional ”Lugoj Clasic”, un alt eveniment de o frumusețe și valoare aparte, „Seară de Muzică Sacră”, s-a derulat miercuri, 10 august 2016, de la ora 19.00, în Catedrala Greco-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj. La acest concert de muzică sacră și-au dat concursul: Corul „Ion Vidu” din Lugoj – dirijat de maestrul Lucian Onița – și opt soliști: mezzosporana Aura Twarowska (Opera de Stat din Viena), soprana Monika Szirbik-Szlahotka (Theater Opera Gorlitz din Germania), soprana Diana Chirilă (Opera Națională Română din Timișoara), tenorul Liviu Indricău (Opera Națională Română din București), baritonul Camil Mara (Opera Națională Română din Timișoara), Adriana Sârbu (alto în Corul Filarmonicii „Banatul”), baritonul Dorin Mara şi prof. dr. Daniel Zah (Catedra de Canto a Colegiului Național de Artă “Ion Vidu” și colaborator al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara; la pian: studenta Cristina Bejera (Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timişoara, la clasa profesoarei Manuela Iana Mihăilescu) și prof. univ. Otniel Didraga (Universitatea de Vest din Timișoara); invitați au fost: prof. univ. dr. Walter Kindl și muzicologul prof. dr. Constantin-Tufan Stan, care l-a evocat pe Aurel Popovici Racoviță (fiu de preot greco-catolic, dublu laureat al Premiului de Compoziție ”George Enescu”, în 1913 și 1940, stabilit în ultimii ani la Arad).

2Dintre marile lucrări vocal-simfonice cântate în acest concert s-au numărat: „Requiem” de W. A. Mozart, „Stabat Mater” de G. Rossini, „Messiah” de G. Fr. Händel şi două oratorii de Felix Mendelssohn-Bartholdy Paulus şi Elias. Corul „Ion Vidu” din Lugoj a prezentat un repertoriu religios românesc: patru piese, dintre care „Tatăl nostru” (de Anton Pann şi de Ciprian Porumbescu) şi „Privegheaţi și vă rugați” – solistă: Aura Twarowska. Concertul „Seară de Muzică Sacră” din Catedrala Greco-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj, într-o organizare impecabilă, a fost deschis de o precuvântare a PSS Alexandru Mesian (Episcop greco-catolic al Diecezei de Lugoj) și, în onoarea PSS Alexandru Mesian, s-a cântat ”Ridica-voi ochii mei la ceruri”.

Vernisajul expoziției de pictură „Maeștrii” de la English Pub – „Art Club” Lugoj

1Cel de al șaptelea eveniment cultural înscris în cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic” a avut loc joi, 11 august 2016, de la ora 19.00, la English Pub – „Art Club” Lugoj, fiind vorba despre vernisajul expoziţiei de pictură „Maeștrii”; cuvântul de deschidere al vernisajului i-a aparținut amfitrionului Dan Haica; despre expoziţia de pictură a maeştrilor Silviu Orăvitzan, Petru Galiş, Constantin Răducan, Flora Răducan şi Viorel Toma au vorbit: sculptorul Marius Bacriu (preşedintele UAP Lugoj), prof. Simona Avram (vicepreședinta festivalului) şi pictorul Petru Galiş.3

La final, mezzosoprana Aura Twarowska (solistă a Operei de Stat din Viena şi director artistic al festivalului) a anunţat că va fi şi un Festival Internațional „Lugoj Clasic” ediţia a II-a, 2017, mulțumindu-i primarului municipilui Lugoj – prof. ing. Francisc Boldea (care a fost prezent la patru dintre cele şapte evenimente organizate în cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic” 2016) pentru sprijinul acordat, dar și jurnaliștilor pentru reflectarea acestor momente cultural-artistice în presă: „toate acestea arată implicarea multor lugojeni de calitate; pot să vă spun că da, va fi o a doua ediţie Lugoj Clasic anul viitor, deja am multe confirmări de participare; singura diferenţă este că nu va mai avea loc în luna august”, a conchis Aura Twarowska.

Promotorii culturali și susținătorii acestui amplu eveniment cultural – Festivalul Internațional „Lugoj Clasic” Lugoj, ediția I, 2016 – au fost: prin articole, imagini și emisiuni în presa audio-vizuală din Lugoj, Timișoara și Reșița: „Monitorul de Lugoj” (editori coordonatori: Aurel Jurubiță și Liviu Savescu; redactori: Constantin-Tufan Stan și Adriana Weimer); săptămânalele: „Actualitatea” Lugoj (director: Nicolae Silade; redactor-șef: Constantin-Tufan Stan; redactor-șef adjunct: Mircea Anghel; redactor: Adriana Weimer; fotoreporter: Alexandru Baranyai), „Redeșteptarea” Lugoj (redactori: Cristian Ghinea, Nicoleta Micșa) și „Cetățeanul” Lugoj (redactori: Daniela Decean şi Iasmina Olariu); cotidianele: „Renașterea bănățeană” Timișoara (redactor: Laurențiu Nistorescu) și „Ziua de Vest” Lugoj (redactor: Toni Boldureanu); TEN TV Lugoj – în emisiunile: „Paranteze deschise” (realizator: Cristian Ghinea) și „Ora Adevărului” (realizator: Marius Gangan) – și Alin Năfărean (cameraman și video-editor) și Laura Crina Andrei (videoreporter); Radio Nova FM Lugoj, TVR Tmișoara (director: Lucian Ionică), Radio Timișoara, Radio România Muzical, Radio Reșița, Societatea Muzicală; Alexandru Constantinescu (cameraman și video-editor, București); artistul plastic prof. Silviu Nopcea (sigla Festivalului Internaţional “Lugoj Clasic”); de asemenea, promotorii culturali: Vasile Lepcan (bannere publicitare, afiș, invitații), actrița Maria Voronca (bilete de spectacol), Aurel Jurubiță (albume foto), Raimondo-Mario Rupp (albume foto), Alexandru Baranyai (albume foto), Mircea Anghel (albume foto), Petru Galiș și Dan Buruleanu (afiș), Adrian Baboniu (afiș), poeta Adriana Weimer (afișe, albume foto, înregistrări video), Vlad Neagoe (afiș); sponzorii acestei ediții au fost: Sorel Amigo, Lepcan Media, Patiseria Maria. Întreaga listă a celor care au contribuit la bunul mers al desfășurării primei ediții a Festivalului Internaţional “Lugoj Clasic” de la Lugoj a fost făcută publică de către mezzosoprana Aura Twarowska (directorul artistic al festivalului), în emisiunea „Ora Adevărului” de vineri, 19 august 2016, de la Ten TV Lugoj.

Din nefericire, evenimentul cultural cu numărul opt din cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic” Lugoj 2016 – Concertul “Classic meets Jazz meets Folk” cu Andreea Chira (nai) și Adrian Gaspar (pian) – programat să se desfășoare sâmbătă, 13 august 2016 (zi de doliu național), de la ora 19.00, pe scena Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” Lugoj, a fost reprogramat pentru ediția 2017 a festivalului.

Adriana WEIMER


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6890 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.