Festivalul Internaţional de Folclor Autentic şi Recitare în Grai a ajuns la Ediţia a V-a

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Duminică, 8 octombrie 2017, în localitatea Ohaba Forgaci, comuna Boldur, a avut loc Festivalul Internaţional de Folclor Autentic şi Recitare în Grai, festival care a ajuns la cea de a V-a ediţie. Organizatorii acestuia au fost: Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă Timiş, Primăria, Consiliul Local şi Şcoala Gimnazială, toate trei din Boldur.

În faţa unui public numeros, avid de folclor autentic, au evoluat: Ansamblul “Boldureanca “, din Boldur, ansamblu pregătit de neobositul prof. Dan Fratuţescu, care a deschis festivalul cu o suită de dansuri pe patru generaţii, urmată de un obicei intitulat “De taină, la baciul Ion”, de soliştii vocali Larisa Lungu, Andreea Pascotă, solistul instrumentist Ionuţ Gheţa. Evoluţia gazdelor s-a încheiat cu recitare de poezie în grai a elevilor Daria Botizan şi Emanuel Popescu.

Au urcat apoi pe scenă Ansamblurile “Daroveana” – Darova (solişti instrumentişti, vocali, recitatori în grai), “Perla Banatului” (solişti vocali), “Voinicelul” – Lugoj (recitare în grai, solistă vocală şi instrumentist), “Kud Mladost – Krepoljin, Serbia (de fapt români de pe Valea Timocului), ucraineni din Ştiuca, “Făgeţeana” – Făget (solist vocal Mircea Cârţişorean), Tomeşti şi “Izvoraşul” – Buziaş (solişti vocali Lili Badea Savu, Ramona Gomboş Torzan şi alţii). Spectacolul a fost “condimentat” cu recitările în grai din creaţia proprie, susţinute de lugojenii Ioan Manzur şi Ioan Peia.

De asemenea trebuie aplaudată contribuţia şi sprijinul acordat bunului mers al acestei întâmplări culturale, din partea Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, reprezentată de prof. dr. Ioan Căliman. Spectacolul (foarte reuşit, laudă organizatorilor!) a fost asezonat cu gulaş la ceaun (fierbeau ceaunele în draci), bineînţeles cu tradiţionalii mici cu bere şi alte bunătăţi. Toţi participanţii au primit din partea organizatorilor diplome de participare.

La eveniment a fost prezentă şi fiica regretatului Ştefan Pătruţ, prof. Doina Pătruţ, care a avut amabilitatea de a ne adresa câteva cuvinte:
“Sunt foarte încântată pentru faptul că reuşesc să particip din nou la acest festival, ajuns la cea de a V-a ediţie, festival închinat marelui om de cultură, profesor, jurnalist, poet în grai, folclorist, Ştefan Pătruţ, care a fost tatăl meu, la care am ţinut şi o să ţin mereu. Vreau să mulţumesc domnului primar în special, dar şi tuturor celor care s-au implicat într-o formă sau alta în realizarea acestui eveniment foarte important pentru întreaga colectivitate a satului Sinersig, a Ohabei Forgaci, a comunei noastre – şi nu numai – care îl celebrează pe MARELE OM, pentru că pentru mine a fost şi rămâne un MARE OM, un adevărat model demn de urmat.”

Mircea ANGHEL

Despre admin 6623 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.