În fiecare an, maestrul György Kurtág, membru de onoare al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Cetățean de Onoare al orașului său natal, Lugoj, este sărbătorit cu fast în cele mai importante centre muzicale internaționale. În 24-26 februarie a.c., Bard College Conservatory of Music din New York a organizat un impozant festival (sub genericul Signs, Games & Messages), prin care a fost celebrată personalitatea corifeului muzicii contemporane și creația sa.
La Amsterdam, Muziekgebouw a pus în operă sărbătorirea creatorului, în 8-11 martie a.c., printr-un grandios festival ce a cuprins un summum de opt concerte. Anual, Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, în parteneriat cu municipalitatea capitalei ungare, ministerul de resort și toate importantele foruri de specialitate naționale îi dedică nonagenarului compozitor o manifestare muzicală de anvergură internațională, la care sunt invitate ansambluri orchestrale și instrumentiști de top dedicați promovării muzicii moderne și contemporane.
În acest an, Lugojul, urbea copilăriei genialului creator, școlit, în anii gimnaziali, la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” și inițiat în tainele muzicii de providențiala pianistă locală Clara Peia, va intra în sincronie cu marile instituții festivaliere europene.
În perioada 2-4 iunie a.c., Constantin-T. Stan și universitarul Lucian-Emil Roșca (președintele Asociației pentru Cultură Bănățeană) vor manageria un inedit proiect cultural, care-și propune să conecteze viața artistică lugojeană în concertul marilor evenimente europene: Festivalul-Concurs Internațional de Muzică Modernă și Contemporană „György Kurtág”.
Formatul (organizatorii au imaginat o desfășurare hibridă, ce va permite și participarea online a competitorilor, prin postarea, pe adresa de e-mail a concursului, a unor înregistrări audio-video) cuprinde patru secțiuni: pian (o continuare, sub alte coordonate, a defunctei competiții dedicate pianistei Clara Peia, al cărei nume, de pioasă aducere-aminte, va fi însă evocat prin acordarea unui premiu special), vioară, muzică de cameră și, în premieră pentru o stagiune festivalieră muzicală lugojeană, o secțiune închinată muzicii corale pentru copii.
Festivalul-Concurs va fi înnobilat prin prezența, în calitate de directori artistici (deopotrivă membri ai comisiilor de jurizare), a unor corifei ai genului: Luiza Borac (pianistă cu o eclatantă reputație internațională, posesoarea unei impresionante cărți de vizită), Florin Paul, geniu al violonisticii mondiale, Cetățean de Onoare al urbei noastre, cu altitudinea unui palmares greu de egalat), Sorin Dumitru (magistru la Musikhochschule din Konstanz, Germania, președintele Asociației „Cultura Helvetica”) și, nu în ultimul rând, pianista taiwaneză Shih-Yu Tang.
Vor fi prezente în juriu personalități ale artei interpretative și didacticii instrumentale cu certificate competențe în domeniu: conf. univ. dr. Carmen Manea (o prezență constantă în selectele jurii ale celor mai importante competiții de gen naționale și internaționale) și prof. univ. dr. Mihai Cosma (ambii de la Universitatea Națională de Muzică din București).
Maestrul Mihai Cosma va oferi un premiu din partea mensualului „Actualitatea muzicală”, unul dintre prestigioasele periodice ale UCMR, cel mai înalt for național al muzicienilor profesioniști. Amfitrionii îi vor avea ca membri în comisiile de jurizare și pe Ana Šinković (profesor la Școala de Muzică „Josif Marinković” din Vârșeț, Republica Serbia), prof. drd. Florin-Nicolae Șincari (Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara) și prof. Claudia Crețiu, o maestră a artei interpretative corale, fostă madrigalistă și discipolă a legendarului Marin Constantin, o lugojeancă ce face cinste marii tradiții orfice din cetatea lui Vidu.
Își vor aduce aportul în premierea competitorilor (de la preșcolari la clasa terminală liceală) UCMR, Editio Musica Budapest – EMB), Rotary Club Lugoj (Marele Premiu și Trofeul de Cristal „György Kurtág”), Protopopiatul Ortodox Român Lugoj (Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese de inspirație religioasă), Biserica Reformată Lugoj (Premiul pentru interpretarea unei piese din repertoriul contemporan), Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, hebdomadarele „Actualitatea” și „Redeșteptarea”, periodicul timișorean „Ziua de Vest” și Casa de Presă și Editură „Libertatea” din Pancevo, Republica Serbia.
Competiția, care se va desfășura sub egida Primăriei Lugoj și a Consiliului Local Municipal Lugoj (instituții care vor asigura suportul financiar și logistic), are ca parteneri Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, Școala de Arte „Remus Tașcău” Lugoj, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, FOA Lugoj, Clubul Școlar Lugoj și Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.
Accesul publicului (pe scena Teatrului Municipal „Traian Grosavescu” și în Sala de Consiliu a Casei de Cultură a Municipiului) va fi liber, inclusiv la mult-așteptata Gală a Laureaților, care va avea loc duminică, 4 iunie, pe istorica scenă a Teatrului Municipal, unde, în interbelic, au răsunat sublimele armonii ale lui George Enescu și Béla Bartók.
Constantin-T. STAN
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns