Festivalul Ceaunelor, ediția I, la Bethausen

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Festivalul Ceaunelor, Ediţia I, 2016, organizat de Primăria şi Consiliul Local Bethausen, se va desfăşura joi, 13 octombrie 2016, cu începere de la ora 9, când se va da startul la focul ceaunelor.
Manifestarea va avea loc în incinta târgului de la intrarea în comună, joia fiind şi ziua în carea are loc târgul bilunar de la Bethausen.

Au fost invitate primăriile din zonă, care sunt cuprinse în Microregiunea ”Ţara Făgetului”: Balinț, Bara, Ohaba Lungă, Coștei, Bârna, Fârdea, Nădrag, Curtea, Tomeşti, Pietroasa, Margina, Dumbrava, Mănăştiur, Traian Vuia şi Oraşul Făget. O parte dintre invitaţi au confirmat deja participarea la această acţiune care va fi axată şi pe promovarea turismului rural în ediţiile viitoare!

Scopul acestei manifestări este de a reînvia tradiţiile populare din mediul rural prin schimburi culturale, prezentarea de port popular, mâncăruri tradiţionale, obiceiuri, produse alimentare sănătoase, obţinute în gospodăria ţărănească: brânză în diferite sortimente, lapte, smântână, conserve şi murături, miere de albine, fructe şi legume.

Gazdele au transmis primăriilor că, pe lângă prepararea tradiţionalului ceaun, fiecare participant poate să aibă un stand de expunere şi promovare a produselor tradiţionale din comuna din care provine, produse ce pot fi comercializate de către expozanţi.

Pe lângă acţiunile culinare, Şcoala cu clasele V-VIII din Bethausen va avea un stand în care elevii vor putea fi văzuţi lucrând pe trei ateliere: traforaj, pirogravură şi gastronomie, iar o altă echipă va prezenţa o scenetă în grai bănăţean. Nu vor lipsi nici momentele de folclor. Artiştii din zonă vor prezenta un program artistic, care va cuprinde și cântece populare.

”Vom căuta să fim gazde primitoare pentru absolut toţi musafirii noştri care la finalul festivalului vor asista la premierea celui mai bun ceaun, urmând ca şi ceilalți participanți să fie recompensați cu câte un premiu constând în obiecte specifice artei culinare”, ne-a declarat Ioan Lihoni, primarul comunei Bethausen.

Alexandru BARANYAI

festival-ceaun-1a

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.