Fermierii care au luat subvenții mari ar putea fi obligați să dea banii înapoi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Fermierii care au luat subvenții mari pentru anul de cerere 2015 ar putea fi obligați de către Comisia Europeană să dea banii înapoi, a dezvăluit ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Acesta spune că România a fost deja mustrată anul trecut că dă plăți prea mari pe cap de animal, iar acum va trebui să justifice subvenții de 3-4 ori mai mari decât s-a estimat inițial.

Ministrul Agriculturii a precizat că, până în acest moment, plățile APIA au ajuns la un nivel de 97%. Irimescu a declarat că de la plăți inițial calculate și comunicate la Bruxelles – 250 de euro pe cap de vacă de lapte și 300 de euro pe cap de vacă de carne – s-a ajuns la sume mult mai mari, potrivit agrointel.ro.

„S-au introdus niște filtre sau condiționalități care nu au permis tuturor fermierilor să îndeplinească cerințele, s-a ajuns să crească foarte mult plățile. (…) Avem cele mai mari subvenții nu doar din Europa, ci din lume. (…) Vă reamintesc faptul că în octombrie 2015, la Consiliul de Miniștri, comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, ne reproșa în sală, în plenul Consiliului, că România are cele mai mari de subvenții prevăzute pe cap de vacă – 250 de euro pe cap de vacă și 300 de euro pentru vaca de carne. Vă imaginați acum, că am plătit de 3-4 ori mai mult pe cap de vacă…

Este un risc pe care eu mi l-am asumat. Fermierii, pe măsură ce și-au luat banii, sunt foarte mulțumiți cu sume la care nu se așteptau. Acum ne vine rândul să justificăm aceste subvenții. Dacă nu reușim să justificăm acești bani, riscăm să fie banii recuperați înapoi de la fermieri!”, susține Irimescu.

AL PRESS

Despre admin 6701 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Toate drepturile rezervate AL LUGOJPRESS 2024 | Actualitatea Online