Felicitări și respect, Cristian-Oliviu Gaidoș!

Augustin BERCEAN

Când am auzit pentru prima dată sloganul „Respect pentru lugojeni”, folosit de Claudiu Buciu în campania electorală pentru alegerile locale din 2020, am fost convins că acela care l-a gândit s-a inspirat din citatul scriitorului american Bryant H. McGill:

Una dintre cele mai sincere forme de RESPECT este să ASCULȚI ce are de spus cel de lângă tine.

Dar m-am înșelat amarnic… E adevărat, scriitorul american spune că „una dintre formele de respect(…)”, nu toate! Poate că „primarul ales” a găsit respectului o altă formă, mult mai originală. Că altfel nu-mi explic de ce a ÎNJURAT în loc să ASCULTE un om care, cu adevărat, avea ceva de spus…

Zilele trecute, un nou scandal a „aprins” rețelele de socializare. Un angajat al Primăriei Lugoj, muzeograful Cristian-Oliviu Gaidoș, îl acuza pe primarul demis, „ales” și viitor candidat la funcția de primar, Claudiu Buciu, că l-ar fi înjurat la finalul unei convorbiri telefonice.

Muzeograful lugojean Cristian-Oliviu Gaidoș este cunoscut pentru lupta permanentă pe care o duce pentru conservarea patrimoniului orașului. Și acest lucru a deranjat mult. [Vă reamintim că în 3 noiembrie, Cristian-Oliviu Gaidoș a semnalat pe FB că o parte din ornamentele de la etajul Palatului Peța (Galeria Pro Arte), construit în anul 1871, au căzut. – n. red.]

(I)luminația. Tocmai m-a sunat dl Claudiu Alexandru Buciu, care la întrebarea „De ce m-ai sunat?, a răspuns „Te bag în pi#£a mă-tii!”. Probabil a voit să facă o faptă bună de ziua morților. Mama e decedată de 23 de ani!-muzeograf Cristian-Oliviu Gaidoș (pagina personală de Facebook)

Din punctul meu de vedere, e o acu-zație foarte gravă adusă unui om politic! Spre surprinderea mea, ea a rămas aproape fără ecou în presa locală, de parcă s-ar fi întâmplat un fapt banal sau chiar nici n-ar fi avut loc.

Și tot spre surprinderea mea, nici Claudiu Buciu nu a reacționat, într-un fel sau altul, deși imaginea sa de politician sau de șef al administrației locale a fost „șifonată” rău de tot.

Ce putem înțelege din asta?

Singura concluzie pertinentă ar fi că unii își doresc să fie făcut uitat cât mai repede acest incident… O greșeală mare de tot din partea unui politician de talia lui Claudiu Buciu. Greșeală care, chiar dacă nu a fost recunoscută, prin tăcerea care a urmat a fost mai mult decât asumată. Nu poți folosi drept slogan de campanie electorală sintagma „Respect pentru lugojeni” și să fie dezvăluit public modul în care interacționezi, cu adevărat, cu aceștia.

Ar putea fi această înjurătură finalul carierei politice a lui Claudiu Buciu? În mod normal, da! Cine ar mai lua în considerare un personaj care, ajuns într-o funcție de conducere, își permite să-și insulte subordonații pentru că au păreri proprii, care nu rezonează cu ale lui?

Dar s-au mai văzut multe în politica lugojeană… Se vor găsi destui care să banalizeze acest gest, invocând fel și fel de scuze, numai bune să-l „spele” pe Claudiu Buciu.

Că, vorba aia, ce mare lucru? A fost o simplă înjurătură… Există mulți care gândesc în acest mod. Sunt cam aceiași care găsesc scuze violatorului, spunând că „și victima l-a provocat, îmbrăcându-se sumar”.

Ce înseamnă, de fapt, respectul în viziunea „primarului ales” Claudiu Buciu? Că nu am reușit să-mi dau seama, în cei 3 ani care au trecut de la câștigarea alegerilor. Tot ce am reținut în schimb au fost jignirile permanente adresate tuturor celor care nu au împărtășit aceleași „viziuni” administrative cu domnia sa. Un comportament foarte, foarte îndepărtat de cel care se dorea a fi și pentru care, sunt foarte convins de acest lucru, a și fost votat. Dar, cum am spus și într-un articol mai vechi: „primarul Claudiu Buciu, la viitoarele alegeri, va fi suma faptelor sale”

Până la urmă, din toată această întâmplare tristă rămâne să apreciem actul de mare curaj al muzeografului Cristian-Oliviu Gaidoș, care a făcut public acest incident. Să nu uităm că domnia sa este un simplu angajat al Primăriei, instituție condusă încă, cu sprijinul unor oameni de paie, de Claudiu Buciu. Din fericire, DEMNITATEA reprezintă pentru unii mult mai mult decât au crezut alții. Din păcate, acest gest al lui Cristian-Oliviu Gaidoș, de a nu-și îndoi spinarea și de a nu sta cu fruntea plecată, este aproape singular în societatea de azi.

Felicitări și respect, Cristian-Oliviu Gaidoș!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.