Făgeţenii au reprezentat România la Festivalul Internaţional de Folclor din Bosnia-Herţegovina

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Săptămâna trecută, Ansamblul de cântece şi dansuri “Făgeţeana” al Casei de Cultură din Făget a susţinut la Vionica, în Bosnia Herţegovina, primul spectacol în afară ţării, de la reînfiinţare. Făgeţenii au fost mesagerii cântecelor şi dansurilor româneşti la “Međunarodna večer folklora,Vionica 2017”, festival ajuns la a VI-a ediţie şi care anul acesta a reunit peste 800 de artişti din ţări precum: Franţa, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Letonia, Polonia, Puerto Rico şi Bosnia Herţegovina.

Ansamblul “Făgeţeana” a prezentat două suite de dansuri tradiţionale din Ţara Făgetului şi cântece populare în interpretarea soliştilor vocali Mircea Cârţişorean şi Dorinel Gavriluţ Pârvoni, dar şi a instrumentistului Ioan Baeschiu (fluier). Prestaţia artiştilor făgeţeni a fost foarte apreciată de către toţi cei prezenţi la manifestare, organizatorii, în frunte cu primarul oraşului, Èitluk Marin Radisic, lansându-le invitaţia de a participa şi la ediţia de anul viitor.

“Am avut emoţii, întrucât a fost prima noastră participare internaţională şi îmi doream să facem o impresie foarte bună, pentru că reprezentam România. Dansatorii noştrii au confirmat încă o dată că sunt artişti, că simt ritmurile, muzica, ştiu să se comporte pe scenă, să zâmbească şi să transmită energie pozitivă celor care privesc şi aplaudă. Meritele pentru toate acestea sunt ale lor şi ale coregrafului Dumitru Răduţiu, care ştie cum să-i înveţe şi să-i determine să ajungă la această performanţă.

Participarea la acest festival a fost mai mult decât benefică, întrucât am avut ocazia reală de-a ne măsura capacitatea de reacţie, de execuţie a dansului, de stăpânire a emoţiilor şi, nu în ultimul rând, de interacționare cu ceilalţi participanţi. A fost o acţiune de bun augur, care ne-a adus multă bucurie, satisfacţie şi confirmarea faptului că nu muncim în zadar.

 

Pentru toate acestea vreau să mulţumesc, în numele ansamblului, celor doi oameni care conştientizează importanţa conservării şi perpetuării culturii tradiţionale locale, care susţin ansamblul şi ne sprijină în toate acțiunile şi demersurile noastre, respectiv dlui primar Marcel Avram şi d-şoarei director al Casei de Cultură orăşenească, prof. Mihaela Popovici”, ne-a declarat coordonatorul ansamblului, Mircea Cârţişorean.

În mai puţin de zece luni de la reînfiinţare, Ansamblul “Făgeţeana” a evoluat în emisiuni televizate şi spectacole alături de ansambluri şi interpreţi vocali profesionişti în mai multe judeţe ale ţării, cum ar fi: Braşov, Arad, Hunedoara, Caransebeş, Argeş şi Timiş. La sfârşitul săptămânii trecute s-au numărat printre invitaţii Festivalului Internaţional de Folclor “Joc şi cântec la izvoare” de la Buziaş, alături de ansamblurile “Izvoraşul” din Buziaş, “Cununa Veţelului” din Hunedoara, dar şi ansambluri de dansuri din Spania, Argentina şi Georgia.

Agenda ansamblului este una foarte încărcată, iar bucuria artiştilor de a promova jocurile şi cântecele din Ţara Făgetului este pe măsură.

(E. C.)

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.